Böbrekte Obstriktif Üropati

Obtriksiyon tıkanma demektir. İdrarın aktığı yolda tıkanmaya bağlı oluşan hastalığa obtriktif üropati denilir. Obstrüktif üropati çok sık karşılaşılan tedavi edilebilir ve genellikle geri döndürülebilen bir hastalıktır. Yenidoğanlardan, yaşlılara her yaş grubunda görülebilir.  Obstrüktif üropati tıkanmanın derecesine, süresine ve yerine göre sınıflandırılır. Obstrüsiyon nedenlerinin başlıcaları taş, böbrekle idrar torbasına bağlayan borunun böbreğe giriş yerinde darlık, kanser yayılımına bağlı darlık, diğer ameliyatlar esnasında idrar akış yolunda yapılan hasarlar olarak sayılabilir.

Genellikle çoğu hastanın yakınması yoktur. Ancak obstrüktif üropatisi olan birçok hasta, böbrek hasarını alevlendirebilen idrar yolu iltihabına yatkındır. İdrar mikropların çoğalması için mükemmel bir ortamıdır. Eğer bosaltım sisteminde işeme sonrasında geride idrar kalırsa, bu durumda idrar yolu iltihabı olusması için önemli bir risk vardır. İdrar yolu iltihabı, herhangi bir nedenle idrar yolunun eksik bosaltılması söz konusu olduğunda ortaya çıkar. Nadiren obstrüktif üropati böbrek hasarına neden olabilir. Ancak yine de obstrüktif üropati, çocuklarda böbrek yetmezliğinin en sık nedenidir. Obstrüktif üropati tedavi edilebilir ve genellikle geri döndürülebilen bir durumdur. Obstrüktif üropatinin süresinin uzaması ile boşaltım sisteminde birçok hasar meydana gelebilmektedir. Bu nedenle obstrüksiyonu bir an önce gidermek ve tedaviye başlamak gerekir.

HAZIRLAYAN; Doç Dr Serdar KAHVECİOĞLU

KAYNAKLAR

    S

  1. ood G, Sood A, Jindal A, Verma DK, Dhiman DS. Ultrasound guided  precutaneous nephrostomy for obstructive uropathy in benign and malignant diseases. Int. Braz. J. Urol, 2006; 32: 281-286
  2. Michel Baum. Urinary tract infections in febrile infants and young children. Current Opinion in Pediatrics 2006, 18:132-133
  3. Committee on Quality Improvement SoUTI. Practice parameter: the diagnosis, treatment, and evaluation of the initial urinary tract infection in febrile infants and young children. Pediatrics 1999; 103:843-852.
  4. Roberts KB. The AAP practice parameter on urinary tract infections in febrile infants and young children. American Academy of Pediatrics. Am Fam Physician 2000; 62:1815-1822.
  5. Elder JS. Vesicoureteral reflux. In:Kliegman RM, Behrman RE, Jenson HB, Stanton BF.(eds) Nelson Textbook of Pediatrics, Philadelphia, PA: Saunders& Elsevier,2007;2228-4.
  6. Greenbaum LA, Mesrobian HG. Vesicoureteral reflux.Pediatr Clin North Am. 2006;53:413-27.
  7. Stefanidis CJ, Siomou E. Imaging strategies for vesicoureteral reflux diagnosis. Pediatr Nephrol. 2007 ;22:937-47.