Ağrı Kesici Böbrek Yetmezliğine Yol Açıyor
Ağrı kesici böbrek yetmezliği nedeni
Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezer, "10 yılda, 2 kilogramın üstünde ağırı kesici kullanan bir kişide böbrek yetmezliği gelişme riski artıyor" dedi.
Uzun süre yüksek doz ağrı kesici kullanımının hasara yol açarak böbrek yetmezliğine neden olduğu belirlendi.
Nefroloji Uzmanı Prof. Siren Sezer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de ağrı kesici kullanımının "yüksek doz" olarak belirlendiğini ifade ederek, bunun çok riskli sonuçlar doğurabildiğini söyledi.
Sezer, ağrı kesicilerin şikayet edilen sorunu ortadan kaldırmadığını, ancak geçici bir çözüm olduğunu vurgulayarak, mutlaka ağrıya yol açan nedenlerin tespit edilmesi ve tedavinin ona göre yapılması gerektiğini anlattı.
-"Ağrı kesiciler, zamanla vücutta birikiyor"
Ağrı kesicilerin zaman içinde vücutta biriktiğini, uzun süre yüksek doz kullanımının organlara zarar verdiğini, bu durumun özellikle böbreklerde hasara yol açtığını anlatan Sezer, "Yapılan araştırmalarda kişinin yıllar içinde kaç gram ağrı kesici aldığı incelendi. Elde edilen sonuca göre, 10 yılda 2 kilogramın üstünde ağrı kesici kulllanan bir kişide böbrek yetmezliği gelişme riskinin arttığı tespit edildi" dedi.
Özellikle "nansteroit" tipli ağrı kesicilerin, romatizmal hastalıklar için üretildiğini hatırlatan Sezer, "Ancak toplumun ağrıyı çabuk ortadan kaldırdığından dolayı tercih ettiği bu ilaçların uzun süreli kullanımı böbrekte çok ciddi hasar oluyor. Bu tip ilaçlar ağrıyı hızla kestiği gerekçesiyle kesinlikle doktor bilgisi dışında kullanılmamalı" diye konuştu.
Sezer, "Bu ilaçların vücutta birikmesi sonucunda, böbreğe gelen kan akımının azaldığını, kan basıncının arttığını ve vücutta su ve tuz toplanmasına neden olduğunu, böbrek sistemi üzerinde yakıcı etki yarattığını" ifade etti.
Sezer, "Bu nedenle, her ağrıda ilaç kullanılmamalı. İlaç kullanımı yerine, ağrı duyulan ekleme soğuk buz uygulaması yapılmalı, migren için ağrı kesici olmayan ilaçlar kullanılmalı, ılık duş alınmalı, istirahat edilmeli ve mutlaka hekime başvurulmalı ama ağrı kesici alınmamalı" dedi.(A.A)