Kabakulak Hastalığının Sebepleri Ve Tedavi Yöntemleri
Kabakulak, virüslerin, tükürük bezlerinde enfeksiyona neden olması ve burada büyümeye yol açmasıyla ortaya çıkan bulaşıcı bir hastalıktır.
Çocukluk döneminde görülür, fakat çocuklukta bu hastalığı geçirmemiş olan kişilerde yetişkinlikte de görülebilir. Solunum yoluyla insandan insana bulaşan bir hastalıktır.
Kabakulak hastalığın belirtileri, virüsün vücuda girmesinden yaklaşık 3. Hafta sonra ortaya çıkar. Bu hastalığa yakalandıktan sonra vücut kabakulağa karşı bağışıklık kazanır ve tekrarlaması söz konusu değildir.
Kabakulak hastalığının belirtileri arasında; çenenin arka alt tarafında şişlik oluşması, tükrük bezlerinde ve boğazda ağrı, hafif ateşle oluşan baş ağrısı, halsizlik ve yorgunluk, karın ağrısı, iştah kaybı, bazen boyunda tutulma ve ulantı ve kusma sayılabilir.
Kabakulak mikrobu, kana girdiği anda yayılarak diğer organlara da ulaşır. Buralarda iltihaplanmaya yol açar. Beyin zarına ulaşırsa menenjite yol açabilir.
Ayrıca böbrekte, pankreasta, sinirlerde iltihaba yol açabilir. Yumurtalıklarda iltihaba neden olursa bunun sonucunda kısırlığa yol açar. Kabakulak, gebeliğin erken döneminde yaşanırsa düşük yaşanabilir.
Kabakulak tanısı yapılan fizik muayene sonucu ile kolayca konabilir. Kabakulak hastasıyla yakın temasta bulunmak, tanı konmasına yardımcı olacaktır.
Kabakulak tedavisinde özel bir tedavi yöntemi yoktur. Tedavi evde uygulanabilir. Hasta, belirtiler görüldükten iki hafta kadar sonra iyileşmeye başlar.
Kullanılan ilaçlar genelde hastalığın belirtilerini gidermeye yöneliktir. Genellikle ağrı kesiciler ve ateş düşürücüler kullanılmaktadır.
Kabakulak hastasının yumuşak gıdalarla beslenmesi gerekir. Tükürük salgısını çoğaltacağı için asitli gıdalardan kaçınmak gerekir. Bol su içilmelidir. Ayrıca C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir.
Kabakulak hastalığından korunmak için MMR aşısı yapılmaktadır. Bu aşı %95 oranında koruma sağlar.
Kabakulak aşısı hamilelere yasaktır. Hatta aşıdan sonra ilk üç ay hamile kalınmaması önerilir. Kanser ve AİDS gibi hastalıkları olanlar bu aşıyı yaptırmadan önce doktora danışmalıdır.