Bulgurun Faydaları
Bulgur buğdayın kaynatılması, kurutulup kabuğunun soyulması ve değirmende öğütülmesiyle elde edilir. Sağlıklı beslenmenin vazgeçilmez gıdalarından bulgurun faydaları saymakla bitmiyor.
Sadece su ve buğdaydan oluşan bulgur; protein, mineral, vitamin, posa ve lif açısından oldukça zengindir. Tüm tahıl ürünleri arasında en yüksek besin değerine sahip gıdadır. Çinko, magnezyum ve krom gibi mineralleri de içerir.
Karbonhidrat değerinin düşük olması onu daha değerli bir besin haline getirir. Bulgur, B vitamini deposudur ve sindirim sisteminin güçlenmesini sağlar. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Bulgurda yüksek miktarda bulunan lif, bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar, hazmı kolaylaştırır ve kabızlığı önler.
İçeriğinde bulunan folik asitten dolayı hamile kadınlar ve çocuklar için de çok önemli bir besin kaynağıdır. Anne karnındaki bebeklerin zeka gelişimlerini olumlu yönde etkiler. Kan şekerini yükseltmediği için şeker hastaları için de çok faydalı bir besin kaynağıdır. Kanser hastalıklarına karşı koruyucu özelliğe sahiptir. Doymamış yağ oranına sahip olduğu için kilo aldırmaz.
Sağlıklı beslenmenin vazgeçilmezlerinden biri olan bulgur, protein, mineral, vitamin, posa ve lif açısından oldukça zengindir. Ayrıca karbonhidrat değeri de oldukça düşüktür. İçeriğinde demir, B 1 vitamini,B2 vitamini, kalsiyum ve Niasin mevcuttur. Çinko, magnezyum ve krom gibi mineraller içerir. Bulgur vücuda enerji de verir. Bulgur ıspanaktan daha fazla demir oranına sahiptir.
Porsiyon yününden karşılaştırıldığında, ıspanakta 3,2 miligram, bulgurda ise 3,5 miligram demir olduğu görülür. Vitamin ve protein yönünden de pirinçten daha zengindir.
Bulgur'un faydaları da saymakla bitmez. Bağışıklık sistemini güçlendirir, kansere karşı koruyucu özelliği vardır, B vitamini deposudur, içerdiği B1 vitamini, sinir ve sindirim sisteminin güçlenmesine yardım eder, içerdiği folik asit, anne karnındaki bebeğin zeka gelişimi üzerinde etkilidir, kan şekerini yükseltmez, şeker hastalarına iyi gelir, hazmı kolaylaştırır, kilo aldırmaz bu nedenle diyet yapanlar için idealdir. Günlük lif ihtiyacı 1 tabak bulgurla karşılanabilir.
Bulgurun yararları saymakla bitmiyor.
Bulgur, Türk mutfağında Anadolu'da önemli yeri olan besin öğelerinden biridir. Bulgur B grubu vitaminler, potasyum, demir ve fosfor bakımından zengindir. Kuru baklagillerle birlikte pişirildiği zaman besin kalitesi daha çok artmaktadır. Bu da bizim için vazgeçilmez olmasını sağlamaktadır.
Hamileler için folik asit
Bulgur lif içeriği yüksek olan bir besindir. Kan şekeri düzeyinde çok fazla dalgalanmalara neden olmaz, bağırsak ve kalp-damar sağlığını koruyucu etkisi vardır.
Bulgurun içeriğindeki potasyum oranı yüksek olduğundan böbrek hastalarının kanında potasyum değerleri yükseldiği zaman tüketilmemesi gerekmektedir. Yapısında folik asit de bulunduğu için hamile kadınların tüketmesi önemlidir. Folik asit, anneler için önemli olduğu kadar bebeklerin gelişimi için de önemlidir.
Bulgur sarı veya biraz daha esmer bir tonda renklere sahip olabilir, rengi açıldıkça daha çok soyma işlemi geçirdiğinden besin değeri düşmektedir. "Besin kalitesi kuru baklagiller ile birlikte kullanıldığı zaman daha çok artar' .
Örnek vermek gerekirse; mercimek köftesi, ezogelin çorba ve müceddere akla ilk gelen yemeklerdir. Çok da lezzetli olur..
Bulgurdan Faydalanın
Bunların dışında bulgurdan pirincin kullanıldığı bir çok yemekte yararlanılabilir. Maydanoz çorbasına bulgur çok yakışır. Ispanağı bazen pirinç yerine bulgur koyarak pişirebilirsiniz. Kısır, yine çocukların da severek tükettiği bir besindir.
Besin kalitesini düşündüğümüz zaman bulgur, yemek kültürümüzdeki yerini unutmadan tüketmesi gereken önemli bir besindir. Sağlıklı nesillerin yetişmesi için elimizde olan değerleri değerlendirmeliyiz.
Bir cevap yazın