Ada Soğanı ve Ada Soğanının Faydaları
Doğal hali zehirli olan bu bitki, en fazla bir buçuk metreye kadar uzayabilmekte ve zambakgiller familyasına ait olarak beyaz çiçekli yapısıyla kumlu toprakları sevmektedir. Yaprakları uzun ve etlidir.
Çeşitli yörelerde beyaz soğan, ölü soğanı veya ayı soğanı olarak da bilinir. Zehirli içeriğinde glikozit, müsilaj, saponin, tanen ve organik asitler yer alır.
Zehirli etkisinin az olduğu sonbahar aylarında soğanı toplanan bu bitki, kesilip suyunun çekmesi beklenir ve böylece kurutulmuş olur.
Kuru ortamlarda yapılması gereken bu işlem zehrin etkisini biraz da olsa geçirmektedir. Dövülerek un haline getirilen ada soğanı kullanımında dikkat edilmesi gereken bir bitkidir.
Zeytinyağı, bal ve sirke ile karıştırılıp kullanılması daha iyidir. Kurutulmasının sebebi taze iken zehir oranının çok olmasıdır.
Zehirli olmasına rağmen uygun karışımlar ile kalp rahatsızlıklarına dahi iyi gelebilen Ada Soğanı, nefes darlığı yaşayanlar için faydalı ve şifa kaynağıdır.
Kan dolaşımının düzenine de faydası olan ada soğanı, iştahı az olanlara, balgam çıkartamayanlara ve idrara çıkamayanlara da tedavi olarak kullanılmaktadır.Normal soğan gibi hamur ve su karıştırılarak pişirildiğinde, tüketilince nefes darlığı ve göğüsteki ağrılara da fayda sağlar.
Kalp yetmezliği gibi durumlarda çay yapılabilmesi için karıştırılması gereken iki bitki alıç ve kediotudur. Vücudun en uzun sinirleri olan siyatik sinirleri üzerindeki sancı ya da ağrılara, ayaktaki ağrılara, baş ağrısına ve dalağa iyi gele bir bitkidir.
Bu bitkinin kökü de sıtmaya, dahili yaralara ve nezleye şifa verir. Bal ile karışımı sindirim sistemi üzerindeki düzensizlikleri giderir.Böbrek hastalıklarına kullanılmaması gereken ada soğanı, uygun dozlarda kullanılamazsa taze halindeki zehirlenme olgusu karşınıza çıkabilir. Midede bulantıya, ishale ve kusmaya neden olabilir.
Bir cevap yazın