Acı Bakla ve Acı Baklanın Faydaları

Acı Bakla Hangi Hastalıklara İyi Gelir?: Baklagiller familyasından olup gavur baklası, Yahudi baklası veya delice bakla olarak da bilinen acı bakla, mensup olduğu bitki ailesi gibi ağaç değil otsu bir bitkidir.

En uzun boylu hali 1 metre 10 santime kadar uzar.

Pembe veya lila renginde olan acı bakla, yıllık bir bitki olup, şifa amacıyla boyuna uzayan yapraklardaki acı olan taneler kullanılır.

Daha çok Ege bölgesinde ve Marmara bölgesinde kendiliğinden çıkar.

Tadının acı olması nedeniyle yemekler için pek düşünülmeyen acı baklanın aslında besleyiciliği üst düzeydedir.

Acı Baklanın Faydaları

Acı Bakla Faydaları

Sirke katarak dövüp siyatik sinirlerin üzerinde meydana gelen siyatik ağrılarına ve romatizmalı ağrılara sürülse yararı görülür.

Midede veya bağırsaklarda oluşan sağlığa zararlı solucanları düşürmek için ya sirkeyle şurubu yapılıp içilmesi ya da bal, sirke ve unu acı bakla ile yutulacak seviyeye getirip tablet ilaçlar gibi yutulması gerekir.

Acı Bakla Faydaları
Yine arpa ununu acı bakla ile halita edip, yoğurup sürülecek bir merhem kıvamına getirip, vücuttaki bazı renkli geçmemiş cilt lekelerine, kanserden ötürü oluşmuş dış yaralara, içi irin toplamış yaralar ve katı şekildeki cilt tümörlerine sürülürse iyileştirme özelliği görülür.

Çayı biraz acı olmasına rağmen içilebilirse, dalağa, bağırsak düzensizliğine, idrara çıkmakta zorluk yaşayanlara, mide rahatsızlıklarına, böbrek iltihaplarına, böbrek taşlarına ve kumlarına, baş ağrısına, fazla tuzun atılmasına müthiş fayda sağlamaktadır.

Mide bulantısı yaşayanların dövülmüş acı bakla tanelerini, bal, sedef otu ve sirkeyle karıştırıp içmesi gerekir.

Safra hastalıklarında, acı bakla kabuğu bezin içine konur ve karın bölgesinde taşınırsa faydası görülür.

Acı Bakla Faydaları
Yine dövülmüş taneleri yüzdeki yaraların geçmesi ve vücuttaki beyaz lekelerin normal cilt rengine dönmesi için merhem gibi düzenli dönemlerde sürülürse faydası olur.