Reflüye İyi Gelen Yiyecekler
Reflü hastalarına, mide ekşimesi ve akabindeki acı tat büyük rahatsızlık vermekte. Bu rahatsızlığa birçok ilacın olumlu etki edeceği gibi, ev şartlarında eczaneye gitmeye gerek kalmadan da çözüm yaratmak mümkün.
Öncelikle hasta, yağlı ve baharatlı gıdalardan katiyen uzak durmalıdır. Mideyi rahatlatmada yardımcı olabilecek ilaçlar kullanılmalı, tüketilen besinlere dikkat edilmelidir.
Reflü hastalığı; hazımsızlık ve mide ekşimesi gibi sindirim sorunlarıyla kendini belli eder. Mide yanması, reflünün belirgin özelliklerinden biridir.
Hastaların çoğu; mide yanması, göğüste ağrı, hazımsızlık gibi şikyetler ile doktora başvururlar. Eğer reflü belirtileri haftada iki defadan fazla görülüyorsa; mide fıtığı teşhisi konulabilir.
Reflüyü tetikleyen etkenlerin başında; aşırı yemek, obezite, aşırı kilo alımı, sigara içmek, hamilelik, yatmadan önce bir şeyler yemek, aspirin ve kas gevşetici gibi ilaçlar kullanmak gelir.
Reflü hastalığını kontrol altına almanın en doğal yollarından biri; sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmaktır. Reflüye iyi gelen yiyecekler ile beslenmek, aynı zamanda diğer sindirim sorunlarının da giderilmesini sağlar.
Reflüye İyi Gelen Yiyecekler
Yulaf ezmesi: Az miktarda yulaf ezmesi yiyerek, reflü semptomlarını yatıştırabilirsiniz. Acıktığınızda çok fazla yulaf ezmesi yememeye dikkat edin. Yoksa bu durum reflünüzü tetikleyebilir.
Yulafın lif kaynağı bir yiyecek olması ise, az miktarda yendiğinde uzun süre tok tutmaya yardımcı olabilir. Eğer tarçın yemek reflü hastalığınızı tetiklemiyorsa, yulaf ezmesi içerisine bir miktar tarçın katarak, tatlandırabilirsiniz.
Yulaf ezmesine az yağlı süt kullanmaya özen gösterin. Yüksek yağlı süt de reflü belirtilerinin başlamasına neden olabilir. Aşırı yağlı gıdalar, reflü şikyetlerini arttırabilmektedir.
Zencefil: Zencefil, anti-enflamatuar (iltihap giderici) özelliğe sahiptir ve sindirim sistemi üzerindeki olumlu etkilerinden tarih boyunca yararlanılmıştır.
2007 yılında yapılan bir araştırmada zencefil özlerinin asit bloke edici ilaçlar kadar etkili olabileceği sonucuna varılmıştır.
Zencefil kökü; soyulmuş, dilimlenmiş ve doğranmış şekilde yenilebilir. En sevdiğiniz yemeklerin içerisine, çay ve meyve sularınıza zencefil ilave ederek tüketebilirsiniz.
Aloe Vera: Aloe vera bitkisin yaprakları genellikle ağrı giderici doğal topikal ilaç olarak kullanılır. Aloe vera suyu, reflünün en belirgin semptomlarından biri olan mide yanmasını tedavi etmeye yardımcı olabilir. Uzun süreli kullanımı tavsiye edilmez.
Salata: Kızarmış yiyecekler ve fast food yanında salata yiyerek, bu yiyeceklerin reflü hastalığını tetiklemesini önleyebilirsiniz.
Ayrıca yeşillik salatası gibi düşük yağlı ve kalorili yiyecekleri öğünlerinize ilave ederek, diğer sindirim sorunlarınızı da giderebilirsiniz. Reflü hastalarının yeşil yapraklı sebzelerle hazırlayacakları salataların içerisine az yağlı soslar eklemelerini öneriyoruz. Salata içerisine domates ve soğan ilave etmek de reflü hastalığını tetikleyebilir.
Muz: Muz; nötr civarında pH (5.6) değerine sahiptir ve masum bir meyvedir. Çeşitli sindirim sistemi hastalıkları ile vücudun mücadele etmesini kolaylaştırır.
Reflüsü olanlar için de harika bir aperatif meyve olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca mide asit salgısını bastırmaya yardımcı olan maddeler içerir. Taze ve ham bir muza kıyasla, olgun bir muz reflüye daha iyi gelir.
Reflü olan herkeste bu hastalığın semptomlarını farklı gıdalar tetikleyebilir. Reflü hastalarının sadece yüzde 1'inde muz yemek reflüyü tetikler. Kalan yüzde 99'una ise iyi gelir. Beslenme günlüğü tutarak, kendi kişisel reflü hastalığınızı tetikleyen yiyecekleri tespit edebilirsiniz.
Kavun: Kavun,6.1 pH değeri ile zayıf asidik özelliğe sahiptir. Ancak, kavun büyük bir magnezyum kaynağıdır. Birçok reflü ilacında da magnezyum minerali bulunduğunu söyleyebiliriz.
Kavun, reflü hastalarına özellikle iyi gelir. Tatlı ve sulu bir meyve olan kavunun yanı sıra; karpuz yemek de reflü semptomlarını azaltmaya yardımcı olur. Kavun, hastaların çok az bir yüzdesinde reflüyü tetikler.
Rezene: Rezene, mide fonksiyonlarını geliştirmeye yardımcı olabilir. İki çay kaşığı ince dilimlenmiş rezeneyi kaynar suya atarak, 5 dakika demleyebilir ve ardından hazırlamış olduğunuz rezene çayını içerek, reflü semptomlarını hafifletebilirsiniz. Rezene yapraklarını salatalar ve tavuk yemeklerinde de kullanabilirsiniz.
Tavuk ve Hindi: Tavuk ve hindi gibi beyaz et ürünleri; düşük yağlı ve yüksek proteinli gıdalardır. Haşlanmış, ızgara ya da sote gibi pişirme teknikleri ile beyaz et ürünlerinizi hazırlarsanız, reflünüze iyi gelebilir.
Balık ve Deniz ürünleri: Balık ve diğer deniz ürünleri; mide ekşimesini yatıştırabilir. Izgara, fırında veya buğulama gibi pişirme teknikleri ile balığınızı hazırlarsanız, reflü üzerinde olumlu etkilerini görebilirsiniz.
Kereviz: Kereviz, çoğu kişi tarafından sevilmeyen bir sebze olsa da, düşük kalorili olması ve içerdiği besin değerleri ile sağlığımıza birçok yönden faydası dokunur. İçerdiğinden daha fazla kalori yakar. Lif kaynağı olan bu sebze, iştahı bastırır ve reflüye iyi gelir.
Maydanoz: Maydanoz, binlerce yıl mide ve sindirim sistemine şifa verici bir bitki olarak kullanılmıştır. Reflü hastalığına bağlı mide şikyetlerinin azalmasına yardımcı olur.
Kuskus, Pilav ve Patates: Kompleks karbonhidratlar, reflü hastaları için mükemmel yiyeceklerdir. Bulgur, kuskus, esmer pirinç ve patates gibi karbonhidrat ve lif açısından zengin yiyecekler reflüye iyi gelmektedir.
Bu yiyeceklerle yemek hazırlarken krema ve tereyağı kullanmaktan kaçının. Zeytinyağı gibi bitkisel, mide ve kalp dostu yağlar ile yemeklerinizi hazırlamaya özen gösterin.
Taze Ananas: Taze ananas, enzimler bakımından zengin bir meyvedir. Özellikle içerdiği bromelain enzimi; inflamasyonu azaltmaya, sindirime ve iyileşme sürecine yardımcı olabilir.
Reflü hastalarının ananası konserve veya meyve suyu olarak tüketmelerini önermeyiz. Taze ananas dilimleri yiyerek reflünüzü yatıştırabilirsiniz.
Papaya: Papaya, midede protein sindirimine yardımcı olan salisilik asit içerir. Aynı zamanda, papayanın antienflamatuar yararları bulunur ve antioksidan zengini bir meyvedir. Salatalarınızın içerisine ilave ederek yiyebilirsiniz.
Papatya: Papatya, geleneksel sakinleştirici ve yatıştırıcı özellikleri ile bilinir. Ayrıca sindirime, mide asidini azaltmaya ve yemek borusunda tahrişi önlemeye yardımcı olur ve içerdiği yüksek kalsiyum rahatlamanızı sağlar.
Elma Sirkesi: Elma sirkesi yüksek asit oranına sahiptir. Ancak reflü ve diğer sindirim sorunlarını gidermek için günde bir çay kaşığı kadar yenilmesi önerilir.
Elma sirkesinin reflü hastaları tarafından yüksek miktarlarda tüketilmesi önerilmez. Az miktarda yenmesinin sindirim sistemini rahatlattığı düşünülmektedir.