Kimler uçak yolcuğu yapabilir?

Özellikle, uzun mesafeli uçak yolculuğu yapacak kişilerin dikkat etmesi gereken bir takım kurallar var. Yaşlıların ve önemli bir hastalığı olan kişilerin seyahate çıkmadan önce, bazı önlemler alması gerekir.

Önümüzde uzun yaz günleri var. Bir çok insan tatile gidecek, seyahatler yapacak. Özellikle, uzun mesafeli uçak yolculuğu yapacak kişilerin dikkat etmesi gereken bir takım kurallar var. Yaşlıların ve altta yatan önemli bir hastalığı olan kişilerin seyahate çıkmadan önce, bu önerileri dikkatle okumalarını öneriyorum.

KALP HASTALIĞI OLANLAR
Sorunsuz bir uçak yolculuğu yapabilmek için, kalp hastası olan bir kişinin 100 metreyi rahatça yürüyebilmesi ya da 15 basamak merdiveni zorlanmadan çıkabilmesi gerekir.

Kalp yetersizliği, ritim bozukluğu ve yüksek tansiyon hastaları, uygun ilaçlarını kullanarak uçak yolculuğu yapabilirler.

Kalp krizi geçirmiş olan kişiler, her hangi bir komplikasyon gelişmemişse, 2 hafta sonra uçağa binebilirler, ancak ideali bu yolculuğun en az 2 ay sonra yapılmasıdır.

ŞEKER HASTALARI
Seyahatten önce kan şekerinin uygun diyet ve ilaçlarla düzene sokulmuş olması gerekir. Hastaların sürekli olarak kullandıkları şeker düşürücü ilaç, insulin ve enjektörleri ile varsa, şeker ölçen cihazlarını yanlarında bulundurmaları gerekir.

Uzun uçak yolculuğu yapacak şeker hastaları seyahatten önce havayolu şirketini uyararak kendileri için özel yiyecek hazırlanmasını istemelidirler.

GEBELER
Gebe hanımlar, uçak seyahatinden önce mutlaka kendilerini takip eden doktorlarına danışmalı ve muayene olmalıdırlar. Havayolu şirketleri, genellikle 35. haftayı doldurmuş gebelerin uçağa binmelerine izin vermezler. Doğumdan sonra da en az 1 hafta geçmeden uçağa binilmemelidir.

Akciğerlerdeki hava kesecikleri henüz yeterince genişlememiş olan yeni doğan bebeklerin de uçağa binmeleri doğru değildir.

KAN HASTALARI
Kronik kansızlığı olanların uçağa binebilmeleri için kandaki hemoglobin düzeyinin en az 7.5 gram olması gerekir. Ani olarak ortaya çıkan kansızlıklarda ise hemoglobin 10 gramın üzerinde olmalıdır.

UÇAĞA BİNMEDE SAKINCALI DURUMLAR

  • -Kontrol altında olmayan kalp yetersizliği, yüksek tansiyon
  • -Yakın zamanda geçirilmiş kalp krizi
  • -Astım krizi
  • -Bulaşıcı hastalıklar
  • -Ağır kansızlık
  • -Ağır orta kulak iltihabı, sinüzit
  • -Yakında geçirilmiş beyin damarları ile ilgili hastalıklar
  • -Yeni mide-bağırsak kanamaları
  • -Yakın zamanda geçirilen ameliyatlar
  • -35. haftadan ileri gebelik

BUNLARA DİKKAT

  1. -Yumuşak kontakt lensler kuruyarak acıya neden olabilir. Sert lensleri olanlar ise havalandırma sisteminden rahatsız olabilirler.
  2. -Yeni diş dolgusu yaptıranlarda şiddetli ağrılar ortaya çıkabilir, çünkü dolgunların altında kalan az miktardaki hava uçuş sırasında genleştiğinde ağrıya neden olur.
  3. -Kulak tıkanıklığı ve kulak ağrısı inişler sırasında çok karşılaşılan durumlardır. Uçak inişe geçtiğinde sık sık yutkunmalıdır. Burnu tıkayarak kapalı ağızla yutkunmak ya da burun boşluğundaki basıncı artırmak için dilin damağa karşı piston gibi kullanılması çok etkili manevralardır.

EVCİL HAYVANLAR
Hayvanlarıyla yolculuk yapmak isteyenler, gidecekleri ülkelere ait kuralları bilmelidirler. Bazı ülkeler, evcil hayvanları belirli süre karantinada tutarlar, bir çoğu da kuduz ve leptospiroza karşı aşı belgesini isterler.

Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
Göğüs Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi