Elleriniz ne kadar temiz?
Günlük hayatta kullandığımız şeyler gerçekte ne kadar temiz? İngiltere’de yapılan araştırmada, her yıl 100 binin üzerinde insanın, steril olmayan maddelerden kaynaklanan zehirlenmeler sebebiyle hastanelere yattığı ortaya çıktı.
Günlük hayatımızda kullandığımız pek çok şeyin temizliğinden tam olarak emin olamıyoruz. Bırakın kullanılanları, temizliğin temeli olan suyun bile mikrop kapmak için yeterli olduğu yapılan araştırmaların sonuçları arasında. Merkezi İngiltere’de bulunan Çevre Sağlığı Enstitüsü’ne göe, kullanılan su veya gıdaların temizliğinden hiç bir zaman emin olunamıyor. Enstitü yetkilileri, bu nedenle kişilerin temizlik kurallarına ayrı bir özen gösterilmesini önemle istiyorlar. İşte, sizlerin de asla ihmal etmemesi gereken noktalar;
Elleriniz: İngiltere ve Amerika’da yapılan araştırmalarda kişilerin ancak yüzde 68′inin tuvaletten sonra ellerini yıkadığı ortaya çıktı. Ellerin yetersiz temizliği, sayısız hastalığa davetiye çıkarıyor. Özellikle, gıdayla uğraşan kişilerde temizlik kurallarına dikkat edilmemesi, ani zehirlenmelere bile yol açabiliyor.
Büro telefonlarında 2 binin üzerinde bakteri bulunuyor. Bunların bir bölümü zararsız da olabiliyor. Sağlıklı bir deri bu bakterilere karşı koruyucu göev yapıyor. Ancak, sizden önce telefonu kullanan kişinin geçirdiği basit bir hastalığın mikrobunun ahizeyi elinize, gözünüze veya ağzınıza sürdüğünüzde size geçmesi ihtimal dahilinde.
En basit büro malzemeleri arasında bulunan kalemleri ağzınıza götürmeden önce bir kez daha düşünün. Salzburg Üniversitesi’nde yapılan çalışmalarda, her gün kullandığımız kalemlerde sayısız mikrobun bulunduğu ortaya çıkmış. Ülser yapıcı mikroplar, bazı üriner hastalıklar, deri hastalıkları da bunlar arasında. Bu arada, bir hastanede veya laboratuvarda çalıyorsanız, asla bir doktorun kalemini kullanmayın. Çünkü, hastayı tutmuş olan doktordan da size hastalık geçmesi mümkün.
Diş fırçalarının, hijyenik açıdan ne kadar önemli olduğunu söylemeye gerek yok. Bu nedenle, diş fırçasının kullanıldıktan sonra çok iyi çalkalanması gerekiyor. Ve fırçaların üç aydan fazla kullanılmamasına dikkat edilmeli.
Tuvalet klozetleri: Evleriniz dışında herhangi bir yerdeki klozetleri kullanmadan önce, temiz olduğundan emin olmalısınız. Son yıllarda, klozetler için steril bandlar kullanılıyor. Ülkemizde de satılan bu bantlardan kullanabilirsiniz. Veya, temizliğinden emin olmadığınız klozetlerde, tuvalet kağıtlarından kendiniz steril bir band yapmayı deneyebilirsiniz.
Mutfakta her gün yemek hazırlamak için kullandığımız kesim tahtaları da iyice temizlenmedikçe birer mikrop kaynağı haline gelecektir. Kurumuş sebze artıkları, üzerinde kesilen etler, soğanlar veya balıkların kurumuş suları her an sizde diare hatta zehirlenme yapmaya hazırlar.
Uçak yolculukları da sizi hasta edebilir. Özellikle, uzun süreli uçak yolculuklarında, aynı havanın temizlenerek tekrar verilmesi, çeşitli hastalıkların tetikleyicisi olabiliyor. Örneğin, 100 kişinin nefes alıp verdiği en basitinden 3 saatlik bir uçak yolculuğunda, aynı havanın solunması bazı bakteri ve virüslerin havada asılı olması anlamına geliyor. Uçak içindeki kuru havanın solunum yollarını etkilediği de ispatlanmış bir gerçek. Uzun süreli yolculuğa çıkacaksınız, vücut bağışıklığını kuvvetlendirecek bazı ilaçlar almanız yararlı olacaktır.
Öpüşmenin de tehlikeleri var. Dudaktan ve sıvılardan bazı mikrobik hastalıkların geçebildiğini asla aklınızdan çıkarmayın.