Akantozis Nigrikans

Deride simetrik renk koyulaşması ve kadifemsi bir deri kalınlaşması olan plaklar şeklinde ortaya çıkar.

En sık boyun yan yüzleri, ense, koltuk altları, dirsek ve dizlerin arka bölgeleri, göğüs altları, karın kıvrımı, genital bölge ve meme başlarında görülen bu hastalık gri-kahverengi veya siyah renkli olup adeta o bölge kirliymiş izlenimi verir.

Derinin farklı uyaranlara bir reaksiyonu olarak da kabul edilen bu plaklar, herhangi bir yaşta başlayabilir ve her iki cinste eşit sıklıkta gözlenir. Uyaranların eşlik eden bazı iyi ve kötü huylu hastalıklar olduğu düşünülmektedir. Bundan dolayı akantozis nigrikans iyi huylu (ailesel, şişmanlık, ilaçlara bağlı, bazı hormonal hastalıklar ve şeker hastalığına bağlı) ve kötü huylu (mide kanseri, karaciğer, meme, akciğer ve diğer bazı kanserlere bağlı) olmak üzere iki ana başlıkta incelenebilir.

TANI

Kesin tanı deriden alınan küçük bir parçanın incelenmesi ile konulur.  

TEDAVİ

Temelde yatan hastalığın saptanması ve tedavisi sonucunda derideki bulgular da kendiliğinden düzelir. Örneğin aşırı kilodaki kişilerin normal kiloya inmesiyle deri de normal görünümüne döner.

Akantozis nigrikans özellikle habis hastalıkların erken tanısı bakımından önem taşıyan bir deri bulgusudur. Derinizin herhangi bir alanında benzer şikayetler oluşursa aile hekiminize başvurunuz.

 

HAZIRLAYAN; Doç. Dr. Ferda ARTÜZ, Dr. Nuran ALLI

KAYNAKLAR:
Wolf K, Goldsmith LA, Katz SI, Gilchrest BA, Paller AS, Leffell DJ. Fitzpatrick's Dermatology in General Medicine. Mc Graw Hill Companies, 2007 Aydemir E. Andrews' Deri Hastalıkları Klinik Dermatoloji. İstanbul Medikal Yayıncılık, 2008. E-kaynakça: www.vikipedia.com, www.pubmed.com Tüzün Y,  Gürer MA, Serdaroğlu S, Oğuz O, Aksungur VL. Dermatoloji. Nobel Tıp Kitapları, 2008.