Çocuklarda İshale İyi Gelen Yiyecekler
İshal, yetişkinler gibi çocuklarda da çok sık karşılaşılan bir sindirim sistemi rahatsızlığıdır. Çocuklarda ishal belirtileri görülür görülmez tedavi edilmezse, vücutta aşırı su kaybına ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Çocuklarda ishal rahatsızlığının özenle tedavi edilmesi gerekir.
Çocuklarda ishale iyi gelen yiyecekler; aynı zamanda ishale bağlı bazı semptomların hafiflemesine de yardımcı olur. Çocuğunuzun güçsüz ve halsiz kalmasını önlemiş olursunuz.
Çocuklarda İshale İyi Gelen Yiyecekler
Zencefil: Çocuklarda ishal sorununa en etkili ve en güvenli ev ilaçlarından biri; zencefil suyudur. Zencefil, ishalin altında yatan nedenleri tedavi etmeye, ishal semptomlarını azaltmaya ve hazımsızlığı gidermeye iyi gelir.
- Bir bardak kaynayan suya az miktar zencefil ilave ederek, 5-10 dakika demlenmesini bekleyin.
- Hazırlamış olduğunuz zencefil suyu soğuduktan sonra, bir miktar bal ile tatlandırarak, çocuğunuza içirebilirsiniz.
Zencefil suyu; kan dolaşımını arttırmaya ve midede bulunan bakterilerin yok olmasına da yardımcı olur.
Limon Suyu: Limon suyu; çocuklarda ishale iyi gelir. Limonun antibakteriyel özelliği, ishalin önlenmesine yardımcı olur. Limon kabuğunda ise, daha fazla C vitamini ve antioksidan bulunur. Limon kabuğu, ishal tedavisinde çok daha güçlü bir etkiye sahiptir.
- Bir adet bütün limonu sıkın ve yeterli miktarda su ile karıştırın.
- İçerisine bir miktar bal ekleyerek tatlandırabilirsiniz.
- Ardından hazırlamış olduğunuz limon suyunu çocuğunuza içirin.
- Çocuğunuz limon suyunu günde üç dört defa içtiği takdirde, ishale neden olan zararlı bakteriler etkisiz hale gelecek ve aynı zamanda mide asidi dengelenecektir.
Limon kabuğunu rendeleyip, bir miktar tuz ilave ederek çocuğunuza yedirirseniz, daha etkili sonuçlar alınabilir.
Patates: Patateste bulunan nişasta, çocuklarda ishale iyi gelir.
- Patatesleri yumuşayıncaya kadar haşladıktan sonra, gün boyu çocuğunuza yedirin.
Patates, dışkının sertleşmesine yardımcı olur ve çocuklarda ishal sorununun kontrol altına alınmasını sağlar.
Nişastalı Sıvılar: Nişastalı sıvılar da ishal tedavisinde patates kadar etkili olmaktadır.
- Bir miktar esmer veya beyaz pirinci kaynattıktan sonra, suyunu süzün.
- Pirinç suyu ılınınca, çocuğunuza içirin.
Pirinç lapası da çocuklarda ishale iyi gelir ve içerdiği nişasta ishal sorununu ortadan kaldırmaya yardımcı olur.
Çay: Siyah çayın iltihap giderici özelliğinin yanı sıra; mide tedavisine de iyi geldiği bilinmektedir.
- Demlediğiniz siyah çayın içerisine birkaç damla limon sıkın
- İshal olan çocuğunuza günde iki üç çay bardağı içirebilirsiniz.
İshale iyi gelen çay, aynı zamanda ishale sebep olan bakterilerin de azalmasına yardımcı olur ve rahatlatır. Çayda bulunan tannik asit, ishal belirtilerini yatışmasını sağlar ve ishali önler.
Bal: Balın antiseptik (mikrop karşıtı) özelliği sayesinde, çocuklarda ishali durdurmaya yarayan en etkili çözümlerden biri olarak kabul edilmiştir.
İshal olan çocuklara bir çay kaşığı organik bal yedirerek, ishale neden olan mikroorganizmaların yok edilmesini sağlayabilirsiniz.
Bir çay kaşığı zencefil, limon suyu veya sarımsak suyunun içerisine bal karıştırarak çocuğunuza yedirdiğiniz takdirde, sindirim sistemindeki bakteriler azalır ve mide rahatlar.
Hardal Suyu: Hardal, iltihap giderici özelliğe sahip bir besindir ve birçok iyileştirici özelliği mevcuttur. Çocuklarda ishale iyi gelir.
Papatya Çayı: Papatya çayının sindirim sistemine sağladığı faydalar sayısızdır. Mide enfeksiyonları ve çocuklarda ishale neden olan iltihaplanmayı gidermeye yardımcı olur.
- Kaynayan su içerisine bir çorba kaşığı papatya ilave ederek, demlenmeye bırakın.
- On dakika boyunca demlenen papatya çayını günde birkaç kez, az miktarlarda çocuğunuza içirerek; ishali tedavi edebilirsiniz.
Papatya çayının ishale bağlı halsizlik ve ağrıyı azaltma özelliğinin yanı sıra, rahatlatıcı özelliğe de sahip olduğu bilinmektedir.
Yoğurt: Yoğurt içerisinde bulunan canlı kültürler; çocuklarda ishal ve mide enfeksiyonları başta olmak üzere, birçok sindirim sistemi rahatsızlığına iyi gelir.
Çocuğunuza günde iki defa bir bardak taze mayalanmış yoğurt yedirerek; mide hazımsızlığı ve enfeksiyonlara karşı vücudunun direnç kazanmasını sağlayabilirsiniz.
Yoğurt; bağırsaklardaki kötü bakteriler üzerinde harekete geçen probiyotik yiyeceklerden biridir ve içerdiği canlı bakteriler ishali önlemeye yardımcı olur.
Çemen Tohumu: Çemen tohumu; ishale iyi gelen antibakteriyel ve antienflamatuar özelliklere sahiptir. Yani; iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur ve bağırsaklarda ishale neden olan bakterilerle savaşır.
- Bir çorba kaşığı çemen tohumunu bir bardak su ile karıştırın.
- Hamur kıvamına gelinceye kadar çemen tohumlarını ezin ve çocuğunuza yedirin.
Çemen tohumunu kaynatarak ve tatlandırıcı olarak içerisine bir miktar bal ekleyerek de, hazırladığınız çemen tohumu suyunu çocuğunuza içirebilirsiniz.
Muz: İshal olan çocuklara gün içerisinde iki ila üç adet olgun muz yedirilmesi, dışkının katılaşmasını sağlar ve ishali önlemeye yardımcı olur.
Potasyum ve pektin bakımından zengin bir meyve olan muz, mideyi de rahatlatır ve ishali kısa sürede durdurur.
Portakal Kabuğu: Portakal kabuğu; C vitamini ve antioksidanlar açısından zengindir. Mide enfeksiyonuna ve ishale iyi gelir.
Portakal kabuklarını rendeledikten sonra, bir bardak sıcak su ile karıştırın ve çocuğunuza içirin.
Portakal kabuğunu suda 10 dakika haşlayarak ve içerisine az miktar bal ile limon suyu ilave ederek de çocuğunuza yedirebilirsiniz.
Tarçın: Tarçın; mide bakterilerini yok etmeye, ishal ve diğer mide enfeksiyonlarının giderilmesine yardımcı olur.
İshal tedavisi için; bir bardak ılık su içerisine bir çay kaşığı tarçın ilave edin ve bu karışımı günde bir ya da iki defa çocuğunuza içerin.