İshal Nedir, Belirtileri Nelerdir, Tedavisi İçin Hangi Yiyecekler Yenilmelidir?
İshal belirtileri, riskler, ve tedavisi için neler yenilmesi gerektiğini anlatan bir yazıdır.
İshal nedir, belirtileri nelerdir, tedavisi için hangi yiyecekler yenilmelidir?
İshal; dışkının cıvık olarak oluşmasıdır. Vücut metabolizmasının bozulması bağırsakta meydana gelen emilimlerin sağlıklı olarak gerçekleşmemesi sonucu sulu, cıvık dışkı oluşması durumudur.
Bağırsakta emilmeyen sıvılar dışkı ile birleşerek bulundukları çepere baskı yapar ve acil dışkılama hissi oluşturur. Bu durum gün içerisinde çok defa tekrar eder.
Dünya sağlık örgütü ( WHO ) gün içinde 3 kereden fazla aşırı sulu dışkı oluşumunu ishal rahatsızlığı olarak kabul etmiştir.
İshal belirtileri
- Acil dışkılama ihtiyacı
- Bağırsak sancısı oluşması
- Sürekli tuvalete gitme ve sulu dışkı çıkarma
- Bulantı, yüksek ateş, halsizlik, yüzde sararma
- Karında, midede, bağırsakta gaz birikmesi
- Susuzluk, ağız ve boğaz kuruması
- Sulu dışkının tutulamaması
Gibi belirtilerdir. Bu belirtiler ishal rahatsızlığının başladığı anda kendini gösterir ve teşhis konmasını kolaylaştırır.
İshal rahatsızlığının riskleri
- Uzun süreli ishal, vücutta su kaybına neden olacak ve metabolizmanın işleyişini bozacaktır. Bu durum daha kötü rahatsızlıkların oluşumuna sebep olacaktır.
- İshal, bebekler üzerinde çok tehlikeli olmaktadır. İshal iştahsızlık yaptığı için bebeklerin beslenmelerinin olumsuz etkilenmesine neden olacak, susuzluğun oluşturacağı rahatsızlık yüksek risk ihtiva etmektedir.
- Kanlı ve zehirli ishal olarak tanımlanan ishal türü tüm bireyler için tehlike içerir
- Küçük çocukların geçireceği ishal tedavi edilemez ise bağışıklık sistemi ve vücut direnci düşecek ve başka rahatsızlıkların oluşmasına sebep olacaktır.
İshal tedavisi için ne yapılmalı
İshal Nasıl Geçer?
- İshal tedavisi için öncelikle yapılması gereken vücudumuzun kaybettiği suyu geri kazanmaktır. İshal ilk belirtisini gösterdiği andan itibaren bol bol su tüketilmelidir.
- İshal boyunca baharatlı yiyeceklerden, yağlı sütlerden, kafeinli içeceklerden, alkollü içeceklerden, su kaybettirecek yiyecek ve içeceklerden, kuru kayısı, kuru incir gibi ishali tetikleyici gıdalardan uzak durulmalıdır.
- Lif bakımından zengin posalı yiyecekler tüketilmelidir. Rendelenmiş havuç, soyulmuş elma püresi, haşlanmış pirinç lapası gibi gıdalar bol bol tüketilmelidir.
- Yoğurt, içinde bulundurduğu bakteriler sayesinde ishale yol açan bakteri ve virüsleri yok ettiği için ishal rahatsızlığı geçiren kişi bol yoğurt tüketmelidir.
- Halk arasında yaygın olarak kullanılan ve başarılı çözüm olan kahve veya kahve telvesi, limon, limon suyu, soda veya gazoz karışımı uygulanmalıdır. Bu yöntem ishale karşı çok etkilidir.
Günlük yaşamda ishale karşı yenilmesi gereken yiyecekler
İshale iyi gelen yiyecekler şu şekilde sıralanır
- Muz, ishal bakterilerinin yol açtığı potasyum kaybını engeller. Bu şekilde ishal bakterinin ihtiyacı olan yaşam alanının oluşmasına izin vermez ve ishali önler.
- Kaynatılmış patates, lif özelliğinden dolayı sindirim sisteminde kolay sindirilen bir besindir. Sindirim sisteminin sağlıklı ve düzenli çalışmasını sağlar.
- Zencefil, gün içinde içeceğiniz zencefil çayı kaybettiğiniz suyun karşılanmasını ve bağırsaklarınızda bulunan ishal bakterilerin yok edilmesini sağlayacaktır.
- Kepek, işlenmemiş kepekler kendi ağırlıklarının 10 katı kadar su emilimi yapma özelliğine sahip oldukları için gün içinde 2 veya 3 kaşık kepek tüketerek vücudunuzda su tutarak bağırsak çalışmasını düzenlemiş olursunuz.
- Bunların dışında; limon suyu, elma püresi, rendelenmiş havuç ( püre değil ), sarımsak, keçi boynuzu, bal ( doğal bal ), elma sirkesi, şeftali, gül ve kestane yapraklarının bir arada kaynatılması ile elde edilen çay gibi yiyecek ve içecekler ishale iyi geldiği için halk arasında yapılmakta ve doktorlar tarafından önerilmektedir.