Badem Neye İyi Gelir Bademin İnsan Sağlığına Faydaları Nelerdir

Ağacı kendiliğinden de çıkabilen, tohum olarak da ekilebilen ve fidan halinde de dikilebilen badem ağacı ülkemizin hemen her yerinde yetişmektedir.

Badem, Gülgiller ailesindendir. Oldukça hoş çiçekleri bulunan küçük bir ağacın meyvesidir. Badem ağacının meyvesi, sert ve kabukludur.

Oldukça hoş tadı bulunan badem ağacının badem adlı meyvesinin tüketimi kuruyemiş olarak yapılmaktadır. Badem ağaçlarının kökeni Asya'ya dayansa da birçok Akdeniz ülkesinde yetiştirilmektedir. Küçük bir ağaç yapısı olsa da Badem ağaçları en az 4 metre, en fazla 9 metre arasında değişkenlik gösterir.

Acı badem türü çok zehirli olduğundan ve çabucak zehirleyebildiğinden, sadece koku, krem ve sabun üretiminde kullanılmaktadır.

Tatlı badem türünde ise içerikte bulunan E vitamini ve her iki türde de bulunan yağ ile kullanışlı ve çok faydalı bir bitkidir. Ayıca çekirdeğinin içi çerez olarak da epey besleyici ve değerlidir.

Pembemsi ve beyaz açan çiçekleri badem ağacının güzelliğini ortaya çıkarır. Sıcak iklimleri seven badem ağaçları kuraklıktan etkilenmezler.

Bunun aksi olan soğuğa karşı dayanıksız olup, rüzgrlı iklimleri sevmezler. Uzun ömürlü ağaçlar olduğundan badem yetiştiriciliğinde artış görülmektedir.

Birçok gelişmiş ülke badem ticareti yapmaktadır. Araştırmalara göre bilinen altı çeşit badem türü bulunur. Bunlar diş bademi, Şeytan payamı, taş bademi, Acıpayam, Gababağ ve nurlu bademidir. Badem tam anlamıyla şifa kaynağı kuruyemiş cinslerinden biridir.

Badem Neye İyİ Gelir?

Badem Neye İyi Gelir

Badem'in içeriğini %54 oranında bir yağ oranı vardır. Yağ oranının yüksek olması nedeniyle badem yağı kuru ciltlere oldukça iyi gelen bir etkiye sahiptir. Cildi yumuşatır, tazelik verir. Bunun yanı sıra saçlara canlılık katarak saç sağlığına da yarar sağlar.

Badem Neye İyi gelir sorusuna en iyi cevaplardan biri iyi bir vitamin ve mineral kaynağı olmasıdır. Vücudun vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamak için günde yarım çay bardağı kadar badem tüketimi oldukça yararlıdır.

Bununla birlikte bademin diyet yapan insanları tok tutma özelliği vardır. Her gün yenilen 10-15 adet günlük kalori gereksinimini dengeleyerek istenilen hedef kaloriye ulaşmayı sağlar.

Bademin Faydaları
Özellikle vücudun bağışıklık sistemini güçlendiren iyi bir antioksidan içeriği vardır. Safra kesesinde oluşabilecek taşları önleyerek safra taşı sıkıntısını ortadan kaldırır.

Birçok hastalığa karşı koruyucu bir kalkan görevini görür. Badem tüketimi yapan bir bireylerde kötü huylu kolesterolün düştüğü gözlemlenmiştir.

Ayrıca badem Kalp ve Damar hastalıklarına karşı kişileri koruyarak riski düşürür. Bunun yanı sıra diyabet hastaları içinde acıbadem hastalığı dengelemek için ideal bir kuruyemiş cinsidir.

Badem yağı çocukluğumuzdan beri üzerimizde uygulanan bir yağdır. Özellikle kabızlığımızı gidermemiz için anne-babalarımız tarafından uygulanırdır.

Bademin İnsan Sağlığına Faydaları

O yüzden badem yağı çok değerli bir yağdır. Badem ağacının meyvesi olan bademin ezmesi ile şurup da temin edebilirsiniz, çikolata yapımında da kullanabilirsiniz ve lokum olarak da çok tüketebilirsiniz.

Vücudu yumuşatıp cildi güzelleştiren badem sübyesi şeker ve sıcak su halitasıyla meydana gelir. Ayrıca hem bronşitte hem de boğaz ağrısında kullanılabilir.

Normal suyun acılaşması için içine koyulan kireç ile bademi karıştırırsanız vücuttaki yanıklara şifa verir. Yanık cildin çekilmesine ya da su kabarcığı haline dönmesine mani olur.

Badem Faydaları Nelerdir
Kadınların adet günlerinde sancılara engel olarak söktürür. Dalak ve ciğerden çıkan damarların açılmasına yardımcı olur. Safrayı kesen özelliği ile ihtiyacınız varsa amel yapabilme özelliği vardır. Taze badem meyvesi cinsel istekliliği arttırmaktadır.

Böbrek taşı sıkıntınız var ise sabah vakitlerinde aç iken içeceğiniz bir kaşık badem yağı taşların kayganlaşmasını sağlayarak böbreğe ve idrar yollarına hasar vermeden düşmesine yardımcı olur.

Balgam problemi için kuru üzüm ve şeker bademi ile tüketilir ve balgamı söker. Balgamın neden olduğu öksürüğü de giderir. Kan yapıcı özelliği ile kulaktaki ağrılarınızı gidermekle kalmaz, ayrıca cilt enfeksiyonlarının sebep olduğu kaşınmalara çare olur.