Kavunun Faydaları Nelerdir
Yaz mevsiminde yetişen ve çok sevilen meyvelerden olan kavun, B vitamini, brom ve iyot içerir, sinirleri yatıştırır, kanı temizler ve kolay bir uyku uyumayı sağlar.
Kavun; damar tıkanıklığına ve kansızlığa karşı da önerilmektedir. Fakat hazmı karpuza göre daha güçtür. Kavunun şeker oranı fazla olduğu için ölçülü tüketmek gerekir.
Kavun, bol miktarda B vitamini, brom ve iyot içermesi sebebiyle sinirleri yatıştırır, kolay bir uyku sağlar. Damar tıkanıklığı ve kansızlık için de çok etkilidir.
Bir kavunun yarısı, insan vücudunun günlük C vitamininin ihtiyacının tamamını, A vitaminin de yüzde 15'ini karşılar. Kavun, kalp ve böbrek hastalarının diyetlerinde sıkça kullanılan bir meyvedir.
A vitamini ve betakaroten içerir. Bunlar antioksidan, yani vücudu temizleyici etkiye sahiptir. Böbrekleri rahatlatır. Yüksek miktarda su ve düşük miktarda kalori içerir.
Açık renkte ve düz kabuklu olan "bal kavunu' iyi bir C, A vitamini, potasyum ve çinko kaynağı olarak en değerli olanlar arasında yer almaktadır.
Kavun Faydaları Nelerdir
Kavun taze olarak tüketilen bir meyvedir. Kavunun iç kısmı yenilir. Ancak kavunun kabuk kısmı ve çekirdeklerinden de fayda sağlanabilir. Kavunun a ve c vitamini içerdiğini biliyoruz. Ayrıca kavun bol miktarda su da içerir.
Kavun görme hastalığı çekenlere a vitamini içerikli olduğu için bu meyve önerilir. Ayrıca c vitamini içeriğinden dolayı da soğuk algınlığına çok iyi gelir.
Kavunun çekirdeklerinin önce iyide öğütülüp daha sonra iyice kaynatıldıktan sonra suyu içilirse öksürüğe çok iyi geldiği söylenir ayrıca yara olan yere kavun sürüldüğü zaman da yarayı çok iyi azaltır.
Cilt bakımından da yine kavunun faydaları vardır. özellikle de kuru ciltler için kavun çok faydalıdır. kuru ciltlere kavun soğuk süte karıştırılıp sürülürse cilt nemlendirilir.
Cildin nemli kalmasını sağlar. Yemeklerden önce kavun yenilirse sindirim sistemini hazımsızlığı giderir. Kavun yenilirse böbrek hastalığına da çok iyi gelir.
Ayrıca kavunun çok iyi idrar söktürücü olduğu bilinir. İdrar yolu enfeksiyonlarına yakalan hastalara çok iyi gelir.
Göğüs nezlesi şikayeti olan hastalara kavun çekirdeklerinin kaynatılıp içilmesi hastalığına çok iyi gelir.
Ayrıca karaciğer hastalığına da çok iyi gelir suyunun kaynatılıp içilmesi çok fayda sağlar. Kavun meniyi artırır. Böbreklerin çalışmasını hızlandırır.
Dolayısı ile idrar söktürücü özelliği de vardır. bilinen en ilginç özelliğinde pişmeyen ete bir parça kavun kullanıldığı zaman etin daha çok pişmesini sağlayacaktır.
Kavun çekirdekleri çiğ ya da kızartılmış olarak yenilirse iç yaralara iyi gelir. yaralara çabuk ulaşır ve iyi eder. Ayrıca yine kavunun çekirdekleri zatürre hastalığına da çok fayda sağlar.
Bir cevap yazın