Bademin Faydaları
Badem meyvesinin tarihi çok eski dönemlere dayandığını birçoğumuz biliyoruz. Eski mısır döneminde kadınlar donuk cilt ve mat saç bakımlarında badem yağı kullanılmışlardır.
Vatanı Çin olduğu düşünülen badem ağacı, Türkiye iklimine uyumlu bir ağaç olduğu için ülkemizde hem yeşil olarak (çağla) hem de çekirdek olarak ulaşılması kolay bir meyvedir.
Badem çeşitli hastalıkların tedavisinde takviye olarak kullanıldığı gibi aynı zamanda bademden üretilen yağ ile güzellik sırlarının perdeleri aralanmaktadır.
Demir, çinko ve kalsiyum açısından oldukça zengin olan badem, özellikle protein ihtiyacınızın büyük bir bölümünü karşılamaya yetiyor.
Badem Neye İyi Gelir
Günlük tüketeceğiniz yaklaşık 15-20 badem ile kanser riskinizi büyük oranda azaltabilirsiniz. Badem çekirdeği tam bir E vitamini deposudur.
E vitamini sizin hücre oluşumunuza ve var olan hücre yapınıza iyi bir destekçidir. Badem karbonhidrat bakımından zayıf, protein bakımından ise oldukça zengin olduğu için özellikle kan şekeri yüksek olanlar için koruyucu bir kapsüldür.
Bademin içerdiği magnezyum sayesinde diyabet hastalığına yakalanma olanağınızı da azaltabilmeniz mümkündür. LDL seviyesini düşük tutmak isteyenlerin başyardımcısı yine bademdir.
Kalp sağlığına önem verenlerin tercih etmesi gereken öncelikli meyvelerdendir. Bademdeki sağlıklı yağlar kalp sağlığınızı korumaya yardımcı olur. Aynı zamanda badem düzenli tüketildiği takdirde kilo vermenize olanak sağlıyor.
Bademdeki protein, insanın açlığının farkına varmamasını sağlayarak, zayıflamaya yardımcı oluyor. Kiloları ile başı dertte olanlar günlük 15-20 badem tüketerek kilo vermeye başlayabilirler.
Ancak bu tüketimi abartmamak lazım aksi halde kilo vermek yerine kilo almanız da mümkündür.
Bademin Faydaları
Bademin faydalarını tek başlıkta toplayacak olursak;
- Daha sağlıklı saçlar için badem yağı kullanabilirsiniz.
- Cildi güzelleştirir, gençleştirir.
- Protein bakımından zengindir.
- E vitamini fazla olup hücre oluşumuna destekçidir.
- Kalbi korur, güçlenmesini sağlar.
- Halsizliğe karşı etkilidir.
- Şeker hastaları için koruyucu kalkandır.
- Kilo vermenize yardımcı olur.
- Magnezyum bakımından zengindir.
- LDL seviyesini düzenler.
- Sindirimi kolaylaştırır.
Badem ayrıca yeşil (çağla) olarak tüketilebilir. Bahar aylarında yaklaşık bir aylık kısa bir süreyle bulabileceğiniz yeşil badem oldukça yumuşak ve lezzetlidir.
Özellikle sebze salatalarınıza karıştırarak tüketebileceğiniz yeşil badem kalp ve damar sağlığınız için oldukça faydalı olacaktır. Çağla dediğimiz bu meyvenin 25 gramı yaklaşık 140 kalori içeriyor.
Bir cevap yazın