Tiroid Hastaları Nasıl Beslenmeli?
Tiroid hastaları iki grup altında incelenir; hipertirodi olan yani boyunda bulunan tiroid bezi fazla çalışanlar ve hipotiroidi olan yani bu bez az miktarda çalışıp az salgı yapan hastalar.
Tiroid hastalarında hipertansiyon adı verilen tansiyonun normalden yüksek olması durumu sık görülür. Özellikle tiroit bezi fazla çalışan hastalarda bu durum fazla olur.
Tansiyon yüksekliğinden kaçınmak için beslenmeye dikkat etmek önemli bir yer tutar. Tuzlu yiyecekler bu konuda öne çıkar.
Fazla tuz içeren besinlerden uzak durmalı ve muhakkak bir diyetisyen eşliğinde besin düzeni oluşturulması gerekir.
Tiroid hastalığı nedenlerinden biri ve en önemli olanı yeterince iyot alamama durumudur. Özellikle Karadeniz bölgemiz için iyot alamama çok sık rastlanan bir haldir.
İyot en çok iyotlu besinlerden alınsa da tuz içine katılan iyot da önem taşıyor. Böyle bir durumda olan hastaların kesinlikle tuzu az mı çok mu yiyecekleri konusunda doktora danışıp hareket etmeleri gerekmektedir.
Bunun dışında her normal insan için geçerli olduğu gibi tiroidi olan hastaların da bol bol su içmeleri gerekiyor. Günde en az üç öğün yemek yemeleri ve bu yemeklerin her besin grubunu içermesi de önemli oluyor.
Besin grupları ekmek, pilav gibi ürünlerde bulunan karbon hidratlar; yumurta, süt ürünleri ve et ürünleri içerisinde yer alan proteinler ve doğal hayvansal ya da bitkisel yağlar olarak ayrılır.
Her besin grubundan dengeli ve düzenli olarak tüketmek bu sırada su içmeyi de ihmal etmemek ve tansiyon yüksekliğine neden olacak yiyeceklerden eğer hipertiroidiniz varsa kaçınmak gerekir.