Tiroid İle İlgili Doğru Bilenen 17 Yanlışı Anlattı
Lokman Hekim Sincan Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Kemal Yandakçı, milyonlarca kişinin teşhis edilmemiş tiroid hastalıkları nedeniyle ciddi risk altında olduğunu söyledi.
Tiroidin, kronik bir hastalık olduğu için sürekli takip gerektiren ve tedavi seçenekleri bulunduğunu ifade eden Op. Dr. Yandakçı, "Gerektiğinde ilaç tedavisi, gerektiğinde cerrahi tedavi, gerektiğinde de radyoiyot tedavisi uygulanır" dedi.
Op. Dr. Yandakçı, tıbben tiroidin büyümesine 'guatr' denilmesine rağmen, halk arasında bütün tiroid hastalıklarına ise "guatr" adı verildiğini vurguladı. Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Kemal Yandakçı, troid ile ilgili doğru olarak bilinen çok sayıda yanlışlar olduğunu belirterek, şöyle sıraladı:
"Tiroid nodülü çok yaygın, herkeste var, önemli değil (YANLIŞ), Guatr, sadece karalahana yiyenlerde görülür (YANLIŞ). Bütün tiroid hastalıklarında iyotlu tuz iyi gelir (YANLIŞ). Boğazda şişlik yoksa tiroid normaldir, tiroid hastalığı yoktur (YANLIŞ). Tiroid hastalıkları, kaderdir, tedavi edilemez (YANLIŞ). Tiroid hastalıkları, sadece ameliyatla "temizlenir" (YANLIŞ). Ameliyattan sonra tiroid hormon hapı kullanmaya gerek yok (YANLIŞ). Soğuk nodüllerin hepsini ilaçla tedavi etmek mümkündür (YANLIŞ). Doppler tetkiki ile nodulun kanser olup olmadığı anlaşılır (YANLIŞ). Ultrasonografi ile nodulun kanser olup olmadığı anlaşılır (YANLIŞ). Sintigrafi ile nodulun kanser olup olmadığı anlaşılır (YANLIŞ). Tiroid hormonlarını ölçtürdüm, normal çıktı, bende kanser veya başka tiroid hastalığı yok (YANLIŞ). Boynumda bir şişlik var ama zararsız (YANLIŞ). Gözü ileriye çıkan zehirli guatr hastası tedavi edilmesin, gözü daha kötü olur (YANLIŞ). İnce iğne biyopsisi çok acı verir (YANLIŞ). Tiroid'deki nodüle iğne biyopsisi yapılırsa kanser yayılır (YANLIŞ). Boğazımdan hiç şikayetim yok ki ben de tiroid hastalığı olsun (YANLIŞ)."(İHA)