Astımlı anne ve doğum

-Normal bir doğum yapabilecek miyim?
-Astım krizine girersem ilaç alabilir miyim?
-Çocuğum da astımlı olur mu?
-Ya sakat doğarsa?

Bir çok astımlı genç hanımın gebelik ile ilgili ciddi endişeleri vardır. Kafalarında cevaplarını tam bilmedikleri garip sorular dolaşır durur. Komşu kadınlardan duydukları yalan-yanlış bilgiler… uydurma hikâyeler… gazetelerdeki haberler… gebeliği adeta bir kâbus haline getirir.

Oysa, bu kaygıların… takıntıların… üzüntülerin hepsi boşunadır. Astımlı hanımlar da normal bir gebelik sürebilirler… normal bir doğum yapabilirler… ve sağlıklı bir çocuk dünyaya getirebilirler.

ASTIMLI BİR HANIMIN GEBELİĞİ NASIL GEÇER ?
Astımlı bir hanımın gebeliğinin nasıl geçeceğini önceden bilmek mümkün değildir. Bugüne kadar elde edilen bilgi ve kazanılan tecrübelere göre astımı olan bir hanımda gebelik için genel olarak şunlar söylenebilir:

-Astım, gebelerin %50′ sinde gebelikten önceki seyrini korur; yani ne hastalığın şiddetinde ve ne de ilaç ihtiyacında bir değişiklik olmaz.

-Hanımların %25′ inde astım gebelik süresince tamamen düzelir. Bunların hemen tamamı, gebelikten önce hafif astımı olanlardır. Bazı araştırmacılar bu düzelmenin gebelik sırasında kandaki progesteron ve kortizol düzeylerinin artmasına bağlı olabileceğini ileri sürmüşlerse de, kesin neden belli değildir.

-Astımlıların %25′ inde ise gebelik boyunca, astım krizleri hem daha sıktır ve hem de şiddeti daha fazladır. Bunlar, genellikle, gebelikten önce de ağır astımı olan hastalardır. Gebe hanımın sürekli olarak ilaç kullanması gerekir. Astımlı kadın ‘Şu gebelik bir an önce bitse de, ben de rahat etsem’ diye dua eder. Astımın gebelik süresince daha kötü seyretmesinin nedenleri de iyi bilinmemektedir. Bazı araştırmacılar bu kötüleşmeden gastro-özofagal reflüyü (mide asidinin yemek borusuna kaçması), bazıları ise her çaresizliğimizde sarıldığımız gebelik stresini sorumlu tutarlar.

Astım krizlerine, en sık, gebeliğin 3-6. ayları arasında rastlanır. Bir çok hasta gebeliğin son 4 haftasında iyilik dönemine girer. Doğum sancıları sırasında ciddi astım krizi son derecede seyrek rastlanan bir durumdur.

OĞLAN DOĞURACAK HAMİLE ASTIMLILARA İYİ HABER
Avustralya’da yapılan yeni bir araştırma ise çok ilginç sonuçlar verdi. Kız çocuğu doğuracak astımlı annelerin gebeliklerinde astım belirtilerinin şiddetlendiği, oğlan çocuğuna hamile olanların ise semptomsuz bir gebelik geçirdikleri saptandı.

Araştırmaya göre, erkek bebek doğuracak astımlı kadınların üçte ikisi rahat bir gebelik geçirirken, kız annesi olacak gebelerin 18. haftada %61′ inin, 30. haftada ise sadece %28′ inin astım belirtileri göstermedikleri ve bu anne adaylarının daha fazla sprey kortizon kullanmak zorunda kaldıkları belirlendi.

Araştırmayı yapan uzmanlar, bu farklılığın nedenini henüz tam olarak bilmemekle beraber, dişi cinsiyete sahip bebek tarafından yapılan bir maddenin annenin astımını kötüleştirebileceği üzerinde duruyorlar.

Her ne olursa olsun, oğlan çocuk doğuracak olan astımlı hanımları rahat bir gebelik beklediğini söyleyebiliriz.

Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
Göğüs Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi