Anomaliler anne karnında belirlenebiliyor
İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, gelişen teknoloji sayesinde bebeklerde sık rastlanan bazı doğumsal anomalilerin, daha anne karnında iken teşhis edilebildiğini, hatta bu aşamada cerrahi müdahalenin mümkün olduğunu belirtti.
Üçüncü ay önemli
Özellikle çocuk ürolojisi sahasında birçok doğumsal anomalinin anne karnında ultrason yardımıyla teşhis edilebildiğini ifade eden Prof. Söylet, böbreklerin şişmesi ve büyümesine neden olan değişik idrar yolları problemlerinin veya idrar torbasına ait bazı doğuştan anomalilerin, hamileliğin üçüncü ayından itibaren görülebildiğini belirterek, şu açıklamayı yaptı:
"Bunların özellikle her iki böbreği birden ilgilendiren ve böbrek yetmezliği ile sonuçlanabilecek olanları ile ilgili anne karnında önlem alınabilmektedir. Bir kısmında ise bebeğin erken doğumu gündeme gelmekte ve müdahaleyle böbreklerin kurtarılmasının planlanması yapılmaktadır. Diğer bir kısım hastada ise doğum normal zamanına bırakılmakta, ancak ilk hafta içinde teşhis ve tedavi yöntemleri devreye sokulmaktadır.'
Anne karnında teşhisin konmuş olmasının, bu bebeklerde bir an önce uzman kişilerin devreye girmesini ve tedavinin erken başlayabilmesini sağladığını belirten Prof. Söylet, "Böylece çok değerli vakit kayıpları önlenmektedir. Bu durumlarda kadın doğum uzmanı, yeni doğan uzmanı ve çocuk cerrahisi uzmanının ortak çalışmaları ile doğumun zamanı, yeri ve doğum sonrası bakım planlanmakta, gerekiyorsa anne karnında iken bazı cerrahi girişimler yapılabilmektedir' şeklinde konuştu.