Diyabetik annenin bebeğinde kalp riski
Anne adayının, insülin bağımlı diyabetik olmasının, kalp hastalığı görülme sıklığını ortalama 5 kat artırdığı belirtildi.
Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Çocuk Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Koray Lenk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocuklarda doğuştan, sonradan oluşan (edinsel) ve ritm ileti bozuklukları şeklinde kalp hastalıkları görüldüğünü söyledi.
En sık doğuştan anomaliler ile karşılaşıldığını belirten Lenk, doğan her bin bebekten 8'inde kalp hastalığı görüldüğünü, bunun canlı doğumların ortalama yüzde 1'ine denk geldiğini ifade etti. Lenk, "Türkiye'de her yıl ortalama 12-13 bin bebek kalp hastası olarak doğmaktadır" dedi.
Lenk, doğuştan kalp hastalıklarının, doğum öncesi anne karnındaki bebeğin organlarının gelişimi sırasında ortaya çıkan sorun olduğunu anlatarak, "Bu hastalıklar, kalbin kulakçık veya karıncıkları arasında bulunan bölmelerdeki delikler, kalbe gelen ve kalpten çıkan damarların anormal pozisyonları, ana damarların kapakçıklarındaki ve kulakçık ile karıncıkları birbirlerine bağlayan kapaklardaki darlık ve yetmezlikler, kalp kasını besleyen koroner damarlardaki anomaliler veya yukarıda sayılan anomalilerin birlikte bulunduğu daha ciddi ve kompleks hastalıklardır" diye konuştu.
Sonradan oluşan kalp hastalıkları arasında en sık romatizmal kalp sorunlarının geldiğini dile getiren Lenk, hastalığın oluşmasında özellikle süt çocukluğu döneminde görülen viral üst solunum yolu infeksiyonlarında, kabakulak, kızamıkçık ve suçiçeği gibi hastalıkların etkili olabildiğini, bu durumda kalp kası ve kalp zarının etkilenebildiğini söyledi.
-Gebeliğin ilk 3 ayında enfeksiyona dikkat
Lenk, doğuştan kalp hastalıklarının çoğunda hastalığın nedeninin bilinmediğine işaret ederek, şöyle konuştu:
"Hamilelik döneminde kullanılan bazı ilaçlar, alkol ve uyuşturucu, röntgen ışınlarına maruz kalma bebekte risk faktörü olabilmektedir. Annenin insülin bağımlı diyabetik olması kalp hastalığı görülme sıklığını ortalama 5 kat daha arttırırken, bazı bağ dokusu hastalıkları da kalpte ileti bozukluklarına neden olabilmektedir. Gebeliğin ilk üç ayında, özellikle kızamıkçık gibi bazı viral infeksiyonların geçirilmesi kalpte yapısal bozukluklara neden olurken, bu gibi virüslerin son üç ayda alınması kalp kasında bozukluklara yol açabilmektedir. Bazı kalp hastalıklarının oluşmasında kalıtım sorumlu tutulurken, bazı kromozom bozukluklarında (Down sendromu, Trizomi 13 ve Trizomi 18 gibi) doğuştan kalp hastalıkları çok daha sık görülmektedir.
Ailede bir bebekte doğuştan kalp hastalığı varsa doğacak diğer kardeşlerinde de kalp hastalığı oluşma riski ortalama yüzde 2 olarak bilinmektedir. Annenin doğuştan kalp hastalığı olmasında da doğacak bebeğinde kalp hastalığı oluşması yine aynı oranda risk faktörü olabilmektedir."e bağlanıyor ve emilim gerçekleşmiyor. Hem kalsiyum hem de oksalat az emiliyor. Dolasıyla kalsiyum taşı daha az gözüküyor."(AA)