AIDS ve Hamilelik

Anne adayı HIV taşıyıcısı ise, doğumdan önce, doğum sırasında ve emzirme döneminde hastalığı bebeğine bulaştırabilir.

Özellikle anne adayı hastalığa yeni yakalanmış ya da hastalığın daha ileri döneminde ise kanda virus bu dönemlerde daha çok olduğu için bebeğe bulaşma ihtimali daha yüksektir. En sık bulaşma, doğum sırasında bebeğin anne kanı ile temas etmesi durumunda meydana gelir. Anne adayı HIV için ilaç tedavisi alıyorsa bebeğe bulaşma riski çok daha azdır

HIV taşıyıcısı anneden doğan bebeklere  % 25–30 oranında bulaş olabilirken, HIV taşıyan annenin hamilelik ve doğum sırasında virüs azaltıcı tedavi görmesi ve bebeğe doğumdan sonra tedavi verilmesi durumunda bulaş riski % 2–6 oranına düşmektedir. Bu nedenle annenin gebelik süresince doktor önerisi ve kontrolüyle ilaç kullanması, doğumun sezaryen ile gerçekleştirilmesi, bebğin emzirilmemesice yeni doğan bebeğe doğum sonrası doktor kontrolünde ilaç verilmesi önerilir.

Bebek doğduğu zaman, kanda anneden geçen antikorlar olduğu için, bebeğe bulaş olup olmadığını anlamak olanaksızdır. Doğru tespit, bebek 6. ayını doldurduktan sonra mümkündür.

HIV taşıyan gebelerde fırsatçı enfeksiyonların tedavisi, gebe olmayan HIV taşıyıcılarında olduğu gibidir. Bu gebelere gerekiyorsa proflaktik olarak Pnömokok, Hepatit B veinaktive İnfluenza aşıları yapılabilir. Ancak, Kızamık, Kızamıkçık ve Suçiçeği aşıları canlı aşılar olduğu ve bağışıklık sisteminin yetersizliği nedeniyle kendisi hastalık oluşturabileceği için uygulanmaz.

HAZIRLAYAN; Dr. B. Serap URAL, Dr. Ebru DİK