Kafa Basıncı Artması Sendromu Nedir?
Beynin hacminin artması beyin kan hacminin artması,beynin ve omurilik sisteminin içinde bulunduğu ve adına beyin omirlik sıvısı ( BOS ) denilen sıvının hacminin artması sonucu beyinde sıkışmadan dolayı oluşan durumdur.
Baş ağrısı bu hastalığın en sık görülen belirtisidir. Ancak pek çok kişide baş ağrısı pek çok başka nedenlerle de ortaya çıkabilir. Fakat KİBAS’ta bağlı baş ağrısı sıklıklı sabah saatlerinde görülür. Ağrının şiddeti giderek artar ve tüm başa yayılır. Ağrının şiddeti giderek artar ve tüm başa yayılır. Kafa derisine dokunmasıyla hassas olur. Kusma KİBAS’ta daha geç dönemlerde ortaya çıkar ve çocuklarda erişkinlerden daha sık ortaya çıkar. Beyin kanamaları, tümör gibi nedenlere olarak oluşan basınç artmasında kusma oranı daha yüksektir. Kusma ani ve bulantı olmadan fışkırır tarzda olur.
Bilinç bozukluğu,çift görme,beyin sıvısının artmasına bağlı olarak göz sıvısının zarar görmesiyle oluşan durumlar diğer belirtilerdir.
Nedene yönelik tedavi yapılmalıdır. Örneğin; neden tümörse çıkartılmalı, enfeksiyonsa tedavi edilmeli beyin içi basıncı daima takip edilmelidir.
Ben sık görülen ve iyi seyreden bir tür kafa içi basıncından bahsetmek istiyorum. Buna tıp dilinde psodotümör serebri denir. Bu durum beyin içinde yer kaplayan herhangi bir etken olamadan beyin içi basıncının yükselmedir.
Klasik belirtileri şunlardır:
- Yeni başlayan baş ağrısı
- Görme bozukluğu, çift görme
- Baştan ses duyma, kulak çınlaması
- Bulantı, kusma,baş dönmesi ve nadiren bilinç bozukluğu
Hastalığın doğru tanısı ve tedavisi çok önemlidir.Eğer hasta şişmansa ve göz muayenesi normalse, kilo verme ve ilaç tedavisi önerilir. Şişman olmayan hastalarda bir iğneyle beyin sıvısı boşaltılabilinir.. Tüm bu tedavilere yanıt vermeyen ilerleyici vakalarda shant ameliyatı denen beyin sıvısını boşaltmaya yarayan cerrahi girişim yapılır.
Baş ağrısı, kusma gibi belirtilere bu sıkıntılara yönelik yapılır. Yani baş ağrısı için ağrı kesiciler kusma için buna yönelik ilaçlar verilir.
Hekim için önemli olan durum psodotümör serebri denen durumdur. Çünkü bunun dışındaki beyin içi basınç artması çok kolay edilir.Örneğin tümör, abse, kanama hemen beyin tetkiklerinde çıkar. Fakat bu durumun teşhisi zordur.
Baş ağrısı çeken kusan hasta genellikle migren gerilim tip baş ağrısı olarak değerlendirilir. Hastalar bu durumu önemsemez ve evde kendilerini tedavi etmeye çalışır.
Genelleme ne kadar yanlış olmasa benim deneyimlerini bu hastalık genelde şişman kişilerde görülür. Bunun için şişman olan bir kişide, dirençli artan baş ağrısı olursa ve çift görme gibi belirtiler olursa vakit kaybetmeden hemen bir doktora başvurmalıdır. Oluşan göz hasarı vs geri dönüşümsüz olabilir. Erken teşhis ve tedavi önemlidir.
Doç. Dr. Serdar Dağ
Nörolog