Hipertansiyona karşı alınabilecek önlemler
Kan dolaşımının sağlanması için bir basınç gereklidir. Bu basıncın normalden fazla olmasına hipertansiyon denir. Hipertansiyon için kullanılan diğer bir isim ise yüksek tansiyondur.
Kan basıncı iki terimle ifade edilir:
- Büyük tansiyon (sistolik kan basıncı)
- Küçük tansiyon (diyastolik kan basıncı)
Tıpta büyük tansiyonun normali 120 mmHg*’ın altı, küçük basıncının normali ise 80 mmHg’ın altıdır (halk arasında, 12-8 diye ifade edilir). 140/90 mmHg değerinin üstü ise “Yüksek Tansiyon” sayılır ve bu durumunun sürekliliği tedaviyi gerektirir.
Yüksek tansiyonun sebepleri nedir?
Yüksek tansiyonun nedeni %90-95 hastada bilinmemektedir. Hastalığın oluşumunda kalıtım, sigara içilmesi, aşırı alkol tüketimi, şişmanlık gibi bazı etkenler saptanmıştır. Yüzde 5-10 hastada ise hipertansiyon başka bir hastalığa bağlıdır (böbrek, hormonal, vb.)
Yüksek tansiyonun belirtileri nelerdir?
Yüksek tansiyonun başlıca belirtileri; zaman zaman ense kökünde şiddetli zonklayıcı tarzda baş ağrısı, çarpıntı, nefes darlığı, yorgunluk, burun kanaması, yol yürüme ve merdiven çıkmada zorlanma, bazen çok sık idrara çıkma, kulak çınlaması, bulanık görme ve bacaklarda şişliktir.
Ancak hastaların önemli bir kısmında hiçbir belirti yoktur. Bu hastalarda yüksek tansiyon tanısı, sadece tansiyon ölçümü ile mümkündür. Bu nedenle, özellikle ailesinde yüksek tansiyonlu yakınları olanlar, 40 yaşından yaşlılar, şişman kişiler, şeker hastaları ve gebelerin daha sık aralıklarla ölçüm yaptırmaları gerekir.
Hipertansiyona karşı neler yapmalıyız?
Yaş, ırk, cinsiyet gibi özelliklere bakılmaksızın herkes için yüksek tansiyonu önlemede altın kurallar şunlardır:
- İdeal kilonuzu öğrenin ve koruyun.
- Daha fazla fiziksel aktivitede bulunun. Düzenli spor yapın. Bol bol yürüyün.
- Sigara içiyorsanız mutlaka bırakın. Alkolden uzak durun.
- Tuz oranı az besinlerle beslenin.
- Stresle baş edin, sakin olun.
- Huzurlu ve mutlu bir ortamda yaşamaya gayret edin.
- Düzenli sağlık kontrolleri yaptırın.