Sıcak Havalarda Gıda Zehirlenmelerine Karşı Alınacak Önlemler
Yaz mevsiminde havaların sıcaklığından gıdalar daha çabuk bozulur ve bakteri üretir. Buda gıda zehirlenmelerine yol açar. Gıda zehirlenmeleri kendini yüksek ateş, karın ağrısı, kusma ve ishal olarak gösterir.
Bu belirtiler karşısında en kısa zamanda bir sağlık kurumuna başvurulmalıdır. Gıda zehirlenmelerine karşı şu önlemleri alabiliriz;
Gıda Zehirlenmelerine Karşı Alınacak Önlemler
Sıcaklarda ev, mutfak ve kişisel temizliğe daha çok önem verilmelidir. Yemekler az ve günlük pişirilmelidir. Kalan yemekler gıda zehirlenmelerine ve mide sorunlarına yer açabilir.
Pişirilen yemekler sıcaklardan çabuk ekşir, gıdalar buzdolabında saklanmalıdır. Yemekler buzdolabında ağzı kapalı saklama kaplarına konulmalıdır.
Sular ağzı kapalı sürahilere konmalıdır. Dışarıda çok yemek yenmemelidir. Sabah kahvaltıları güzel yapıldıktan sonra ara öğünler meyve ile geçiştirilmelidir.
Sebze ve meyveler bol suyla yıkanmalı veya sirkeli suda bekletilmelidir. Bol bol hazır veya kaynatılmış su tüketilmelidir. Tavuk, et ve balık ürünlerine çıplak elle dokunulmamalıdır.
Alışverişlerde bozulacak dondurulmuş gıdalar alınmışsa bekletilmeden dolaba atılmalıdır. Tüketilecek kadar kısımlara ayrılıp poşetlenip dondurucuya atılmalıdır. Gıdaları satın alırken son kullanma tarihlerine dikkat edilmelidir.
Konserve gıdalar tercih edilmemelidir. Açılan cam veya teneke konserveler hemen tüketilmeli tekrar dolaba kaldırılmamalıdır. Konservelerde renk, koku, tat değişimi olup olmadığı kontrol edilmelidir.
Dondurucudan çıkartılıp çözdürülen gıdalar tekrar dondurulmamalıdır. Dondurulmuş gıdalar çözdürülmeden pişirilmeli veya daha az bakteri ürettikleri için dolabın alt gözünde çözdürülmelidir.
Yaz aylarının hem çocuklar hem de büyükler için vazgeçilmezi dondurma çok çabuk bozulabilir ve gıda zehirlenmelerine yol açabilir. Bu nedenle her yerden dondurma alınıp tüketilmemelidir.