Mide Bulantısına Ne İyi Gelir
Mide bulantısına ne iyi gelir yazısını okumadan önce devamlı mide bulantısı sorununuz varsa veya başka bir sağlık sorununun belirtisi olacağından doktorunuza başvurun. Mide bulantısına Nane Çayı, su, tavuk suyu, temiz havada yürüyüş, kuruyemiş, limon, Zencefil, Nane, Lavanta ve dinlenme iyi gelir.
Mide bulantıları çoğu zaman kusmayı da beraberinde getirir. Öncesinde yaşattığı gerginlik, hasta için son derece rahatsız edicidir. İstemli veya istemsiz kusmalar çoğu zaman mide bulantısını hafifletebilir.
Ancak kusmak veya mide bulantısı yaşamak başlı başına bir hastalıktır diyemeyiz. Daha çok bazı rahatsızlıkların belirtileridir denilebilir. Birkaç mide bulantısı sebebini şu şekilde sıralamak mümkün:
- Harekete dayalı mide bulantısı veya deniz tutulması
- Gebeliğin erken dönemlerinde oluşan mide bulantıları
- İlaç kaynaklı bulantılar,
- Korku ve benzeri duygusal stres
- Safra kesesi hastalıkları
- Gıda zehirlenmeleri
- Enfeksiyonlar (mide gribi gibi)
- Rahatsız edici kokulara karşı reaksiyon
- Kalp krizi, beyin sarsıntısı veya beyin yaralanmaları
- Beyin tümörü, ülser, bazı kanser türleri
- bulimia ve diğer psikolojik rahatsızlıklar
- Gastroparezi veya şeker hastalıkları
- Toksinler, uyuşturucu ve alkolün aşırı miktarda tüketimi.
Kusma sebepleri, hastanın yaşına göre farklılık gösterir. Çocuklar için bir viral enfeksiyon, gıda zehirlenmesi, kalitesiz süt, beslenme bozuklukları, öksürük ve yüksek ateş gibi nedenler mide bulantılarında büyük etkenlerdir.
Yemek sonrasında meydana gelen mide bulantılarının sebebi gıda zehirlenmesi, gastrit, ülser veya bulimia tarafından kaynaklanabilir.
Kusmak, çoğu zaman zararsızdır. Ancak ciddi bir rahatsızlığın belirtisi olabilir. Beyin sarsıntısı, menenjit, bağırsak ablukası, beyin tümörler ve apandisit rahatsızlıkları bu ciddi rahatsızlıkların en yaygınıdır. Şiddetli bir rahatsızlık söz konusu ise acilen bir doktora görünmekte fayda olacaktır.
Mide Bulantısına İyi Gelen Öneriler
Nane Çayı
Mide bulantısının arttığı zamanlarda nane çayı iyi gelebilir. Bunun yanında bir iki adet nane yaprağıda çiğneyebilirsiniz.
1- Mide bulantısına su
Mide bulantısına iyi gelen başka bir içicekte sudur. Sıva kaybını önlemek için içtiğiniz su miktarına özen gösterin. Su kaybı bulantının en önemli nedenlerinden biridir.
Mide bulantısı yaşandığında bol su tüketilmelidir. Asitli, kafeinli ve çok tatlı içeceklerden uzak durmak gerekir. Soğuk su içmemeye dikkat etmek gerekir.
Tavuk suyu
Mide bulantısına iyi gelen içeceklerden biride tavuk suyudur. 1 bardak kadar tavuk suyu mide bulantısını hafifletecektir.
Temiz Havada Yürüyün
Temiz havada yürümek te mide bulantısına iyi gelir. Açık havada yapacağınız bir yürüyüş mide bulantısı için etkili olabilir.
Yürüme imkanınız yoksa odanızı havalandırın. İyi bir lif yapısı olan elma yemek te mide bulantısına neden olan toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
Kuruyemiş tüketin
Protein eksikliğinden dolayı mide bulantısının oluşcağından dolayı kuruyemiş tüketebilirsiniz. Mide bulantısına iyi gelen besinler içi bir avuç badem, fıstık, fındık tüketilmesi de mide bulantısına iyi gelir.
Boş mideye dikkat
Boş mide bulantının sebebi olabilir. Bunun için hafif, çok güçlü tadı ve kokusu olmayan yiyecekler yada tuzlu birkaç bisküvi ve ekmek içi gibi yiyecekler tüketebilirsiniz.
Limon mide bulantısına iyidir
Hamilelikte bulantı için limon tercih edebilirsiniz. Limonun tadı ve kokusu mide bulantısı için etkilidir. Limon, nane veya zencefil koklamak ta bulantıya iyi gelir.
Zencefil, Nane, Lavanta
Zencefil yine hamilelikte yaşanan bulantıları ve araç tutması gibi bulantılara iyi gelir. Nane, lavanta, limon ve zencefil koklamak ta mide bulantısına iyi gelir. Gün de 3 fincan kadar zencefil tüketebilirsiniz. Naneyi çay olarak ta tüketebilirsiniz. Nane, limon ve zencefil içeren çay tüketmek te mide bulantısına iyi gelir.
Dinlenin
Dinlenmek te mide bulantısına iyi gelir. Sırt üstü uzanmak, yada bir süre uyumak ta mide bulantısına iyi gelecektir.
Mide Bulantısına İyi Gelen
- Sıvı tüketimi ani değil; yavaş yavaş yapılmalıdır.
- Bol ama yavaş şekilde su içilmeli.
- Kusma sona erene kadar katı yiyeceklerden kaçınmak gerekir.
- 24 saat veya üzeri kusma ve ishal durumunda su kaybı dikkate alınmalı ve bol su içilmelidir.
- Sabah bulantısı durumunda -bilhassa hamile kadınlar- tuzlu çubuk kraker tüketmelidir.
- Yağsız et veya peynir ile bir kahvaltı uygun olacaktır.
- Uyku öncesi bol proteinli besinlerden uzak durulmalı.