İki Buçuk Yaşından Sonra Görülen Alt Islatma Ciddiye Alınmalı

Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Yeşim Edirne Elcümen, çocuklarda sık görülen idrar yolu enfeksiyonu ve 2,5 yaşını geçmiş çocuklarda yaşanan alt ıslatma konularının ciddiye alınması gerektiğini belirterek ebeveynleri uyardı.

Çocuklarda görülen üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra en sık rastlanan enfeksiyon hastalığının idrar yolları enfeksiyonları olduğunu belirten Op. Dr. Yeşim Edirne Elcümen, bu hastalığın çocuklarda kalıcı böbrek hasarına yol açabileceğini vurguladı. Elcümen, "İdrar yolu enfeksiyonu, idrar yolunun herhangi bir bölümünü etkileyen bir enfeksiyondur. Bu enfeksiyonun en önemli sebebi bakterilerdir. İdrarda normalde bakteri bulunmaz. Mesane veya böbreğe bakteri girip idrarın içinde çoğalırsa idrar yolu enfeksiyonu meydana gelir. Bu tür enfeksiyonların en yaygını sistit bir diğer adıyla mesane enfeksiyonudur. Bir diğer tür enfeksiyon böbrek iltihabıdır, piyelonefrit olarak da adlandırılır. Sık idrar yolu enfeksiyonu geçiren erkek çocuklarda sünnet ile tedbir almak mümkündür. Eğer bu hastalıkta erken tanı ve tedavi yapılamazsa, sonuç böbrek yetmezliği olabiliyor" dedi.

"İDRAR YOLU ENFEKSİYONUNDA BELİRTİLER ÇOCUĞUN YAŞINA GÖRE DEĞİŞİR"

Çocuklarda özellikle yüksek ateş ortaya çıktığında idrar yolu enfeksiyonlarından şüphelenilmesi ve bu yönde de inceleme yapılması gerektiğini belirten Op. Dr. Yeşim Edirne Elcümen, "Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu ateşsiz de seyredebilir. Fakat genelde belirtiler çocuğun yaşına göre değişiklik gösterir. Yeni doğan döneminde yüksek ateş, sarılık, emmeme, kilo alamama, huzursuzluk, konvülsiyon gibi bulgular görülebilir. Süt çocuklarında da iştahsızlık, bulantı, kusma, ishal, kabızlık, solukluk, huzursuzluk gibi belirtiler ortaya çıkar. Büyük çocuklarda ise belirtiler daha yönlendiricidir. Karın ağrısı, az veya sık idrara çıkma, yanma, kanlı idrar, ateş ve idrar kaçırma gibi bulgular bulunabilir. Ateş çok yüksek seyrediyorsa, kusma, yan ağrısı varsa böbrek iltihabını akla getirir. Bu durumda böbreklerin zarar görmemesi için tedaviye hemen başlanması gerekir" dedi.

"TUVALET EĞİTİM ALMIŞ ÇOCUKLARDA GÖRÜLEN ALT ISLATMA ÖNEMSENMELİDİR"

Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Yeşim Edirne Elcümen, Çocuk Cerrahisi polikliniklerine alt ıslatma sebebiyle de çok başvuru olduğunu belirterek 2,5 yaşına kadar olan alt ıslatmaların aileleri paniğe itecek bir bulgu olmadığını söyledi. Op. Dr. Yeşim Edirne Elcümen sözlerini şöyle tamamladı:

"Belli bir yaşa kadar alt ıslatmanın altında yatan organik bir sebep yoksa alt ıslatma normal sayılır. Tuvalet eğitimi almış, 2,5 yaşını geçmiş normal bir hastanın altına kaçırması söz konusuysa bu durum önemsenmelidir. Erkek çocuklarda daha sık görülen gece altını ıslatmanın, çoğu zaman yaşla sıklığı azalır. Ülkemizde 7-11 yaş grubunda erkeklerin yüzde 16'sında, kızların ise yüzde 11'inde gece altını ıslatma problemi olduğu bildirilmektedir. Bu hastaların çoğunluğunda altını ıslatma sorunu ergenlik yaşına doğru kaybolsa da tüm dünyada 20 yaş üzerinde de yüzde 1 -2 oranında gece altını ıslatan erişkinlere rastlanmaktadır. Eğer çocuklarda organik bir sebep saptanmadıysa alt ıslatma 5 ile 7 yaşına kadar normal kabul edilmekte ve bu hastalar ilaç başlanmadan belli bir süre çizelge yardımıyla takip edilmektedir. Bu çizelge bir anlamda davranış terapisi anlamına gelir ve çocuklar buna daha çabuk uyum gösterirler. Ancak 7 yaşından sonra aile ile de görüşülerek çocuklarda ilaçla tedaviye başlanılmaktadır. Halk arasında kullanılan ilaçların bazı yan etkileri olduğu yönünde görüşler mevcuttur. Fakat bu ilaçların bilinen hiçbir kalıcı yan etkisi bulunmamaktadır. Hekim uygun gördüyse mevcut tedaviye devam edilmelidir."(İHA)