Taş Hastalığına Karşı Kış Aylarında Bol Su İçin
Medicana Konya Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Ümit Özdemir, kış aylarında sıvı tüketiminde azalma olduğunu ifade ederek, özellikle taş hastalığı olanlar ve risk taşıyanların iki, iki buçuk litre sıvı tüketmeleri gerektiğini söyledi.
Taş hastalığının günümüzde toplumda yaklaşık yüzde 10-15 oranında görüldüğünü belirten Üroloji Uzmanı Op. Dr. Ümit Özdemir, "Taş hastalığı erkeklede 3 kat daha fazla görülüyor. İçinde bulunduğumuz mevsim dolayısıyla taş hastalıklarıyla ilgili sıkıntılar daha fazla karşımıza çıkmakta. İnsanların özellikle kış aylarında sıvı tüketimi bariz bir şekilde azalıyor. Dolayısıyla taş hastalığıyla ilgili sıkıntılar da karşımıza çıkıyor. İnsanların sağlıklı bireyler de dahil olmak üzere günlük yaşantısında iki, iki buçuk litre sıvı tüketmeleri gerekmekte" dedi.
"SIVI İHTİYACINI SUYLA KARŞILAYIN"
Taş hastası olanlar ya da taş hastalığı riski taşıyanların daha dikkatli olmaları ve günlük iki, iki buçuk litrenin altında sıvı tüketmemeleri gerektiğini vurgulayan Op. Dr. Özdemir, "Bunu da özellikle su olarak tüketmekte çok büyük fayda var. Kış aylarında içtiğimiz çay, kahve gibi sıcak içecekler susuzluğu bir miktar gidermekte fakat asıl içmemiz gereken sıvının yerini tutmamakta" diye konuştu.
Taş hastalığı tedavilerinde açık ameliyatların artık fazla yapılmadığını dile getiren Op.Dr. Özmedir, kapalı yöntemle taş hastalığının kolay bir şekilde tedavi edilebildiğini söyledi.
"5 YIL İÇİNDE YÜZDE 50 TEKRAR ETME RİSKİ VAR"
Taş hastalığı olduğu bilinen ya da taş tedavisi gören hastaların 5 yıl içerisinde tekrardan tedavisi sonrası yüzde 50 ihtimalle taş oluşturma riskinin bulunduğuna dikkat çeken Özdemir, "Dolayısıyla bu riski minimuma indirmek gerekirse, insanların tükettikleri sıvı miktarına çok çok önem göstermeleri gerekiyor. Özellikle metabolik bozuklukları olan hastaların takiplerinin iyi yapılması büyük önem arz etmekte" şeklinde konuştu.(İHA)