Burun Kanaması Tehlikelimi
Tek taraflı ya da arkadan gelen burun kanaması ciddiye alınmalı. Her yaştaki bireyde görülebilen burun kanamalarına özellikle sıcak havalarda sık rastlanıyor.
Bununla birlikte soğuk kış günlerinde de burun kanaması şikayeti hiç de az değil.
Basit kanamadan hayatı tehdit edebilecek durumlara kadar seyir izleyebilen burun kanamalarının ciddiye alınmalı.
Atardamar kaynaklı kanamalarda nelere dikkat edilmeli?
Burun yapısında giriş bölgesinde yer alan damar ağının zengin olması, burun kanamalarının en sık görülen nedenini oluşturuyor.
Bu bölgeye gelen darbeler, sümkürme, aksırma, burun karıştırma gibi nedenlerle damarlar zedelenerek, kanama oluşabiliyor.
Burun ön kısmının bu basit kanamaları dışında dikkate alınması gereken kanama ise; burnun arka kısmından gelen kanamalar.
bu kanamalar daha nadir olmasına karşın genellikle yüksek tansiyon, kalp ve damar hastalığı kaynaklı olduğu için daha ciddi sorunlara neden olabiliyor.
Sinüzit ve hipertansiyon hastaları daha fazla risk altında
Burun kanaması genellikle lokal, sistemik ve çevresel nedenlere bağlı olarak ortaya çıkıyor Sıcak, soğuk ve kuru hava, kendiliğinden duran kanamaların en sık görülen nedeni olabiliyor.
Sıklıkla, erişkinlerde travma burun kanamasına neden olurken, çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonları ve buruna kaçan yabancı cisimler kanamalara neden oluyor.
Bu nedenlerin yanı sıra; alerjik rinit, kronik sinüzit, hipertansiyon, kanama bozuklukları bulunan hastalarda burun kanama riski biraz daha artıyor.
Tek taraflı burun kanaması neyin habercisi?
Tekrarlayan burun kanamaları özellikle erken ergenlik çağındaki erkek çocuklarda genizdeki damarsal kaynaklı tümörler nedeniyle ortaya çıkabiliyor.
Yine erişkin hastalarda tek taraflı tekrarlayan burun kanamaları burun veya sinüs kaynaklı tümörlerin habercisi olabiliyor.
Burun kanaması en çok hangi yaşlarda görülür?
Burun kanamaları en sık 2-10 yaş arası çocukluk döneminde ve 50-80 yaş arası erişkinlik döneminde ortaya çıkıyor.
Burun kanamasında neler yapılmalı
Burun kanaması ile karşılaşıldığında yapılması gereken ilk müdahale: Hastanın başını öne eğdikten sonra burunun ön kısmına baş ve işaret parmağıyla yaklaşık 5-10 dakika baskı yapılması, kanamanın durmasına yardımcı olur.
Bunun ardından buruna kan getiren damarların kasılması için buz uygulaması yapılabilir. Buzun direkt olarak değil, bir beze sarılarak uygulanması gerekir.
Ayrıca kanama kesilene kadar derin ve yavaş nefes alınması önemli. Bu uygulamalarla birlikte, burun içi damarların kasılmasına neden olarak kanama önleyen spreylerden de kullanılabilir.
Ancak basit sebepli kanamalar bazen çok tehlikeli hastalıkların habercisi olabildiğinden, kanamanın kontrol altına alınması oldukça zor olabilir ve acil müdahale gerekebilir.
Prof. Dr. Köksal Yuca
Acıbadem Üniversitesi
Atakent Hastanesi
KBB Uzmanı