Beyin Kanamasının 4 Belirtisi
Beyin kanaması, beyin damarlarının bütünlüğünün bozulması sonucunda beynin içinde veya üzerinde kan birikmesidir.
Beyin kanaması semptomlarını anlamak bazı durumlarda çok zor olabilir.
Fakat bu konuda bilgisiz olup beyin kanaması geçiren kişiye müdahale edilmediği durumlarda kanama geçiren beyin çok ciddi zararlar görebiliyor.
Doktorlar, artık herkesin 4 adımda bunu kolayca anlayabileceğini belirtiyor.
Bunları Yapamıyorsa Beyin Kanaması Geçiriyor Olabilir
- Kişinin gülümsemesini istemek (Eğer yapamazsa felç demektir)
- Kişinin çok basit bir cümle söylemesini istemek. Bugün çok güzel bir gün gibi.
- Kişiden her iki kolunu birden kaldırmasını istemek.
- Kişiden dilini dışarı çıkartmasını istemek. Eğer yamulmuşsa bu da felç geçirdiğine işarettir.
Beyin Kanaması Belirtileri
Beyin kanaması, kanamanın yerine göre hastada çeşitli belirtilere yol açmaktadır. Sıklıkla devam eden bulantı, baş ağrısı, kusma, kuvvet kaybı ve felç, denge bozukluğu, konuşma bozukluğu, görme bozukluğu, bilinç kaybı en belirgin beyin kanaması belirtilerdir.
En belirgin Beyin Kanaması Belirtileri
Beyin kanamasında ilk belirti genellikle, ani gelişen şiddetli baş ağrısıdır. Baş ağrısının hemen akabinde vücudun bir kısmında işlev kaybı meydana gelir. Örneğin görsel kayıp, vücudun bir tarafında felç, gözlerin sabit olarak bir tarafa dönmesi gibi.
- Bulantı
- Kusma
- Yutkunma güçlüğü
- Şiddetli baş ağrısı
- Uyuşukluk
- Vücudun herhangi bir yerini hareket ettirememe
- Bilinç ve hafazakaybı
- Uykuya eğilim
- Konuşmada bozukluk
Uyarı: Beyin kanaması veya belirtileri dikkate alınmadığı zaman hasta üzerinde kalıcı hasar bırakabilir. Bu nedenle; beyin kanaması geçiren kişi fazla hareket ettirilmeden derhal bir sağlık kuruluşuna götürülmelidir.
Beyin Kanamasından Korunmanın Yolları
Rahatsızlıklar görülmeden önce kişilerin kendilerine iyi bakmaları gerekiyor. Ceviz, balık, fındık, bal gibi içinde omega -3 bulunan besinler tüketin. Alkollü ve asitli içeceklerden uzak durun.
Stresten uzak durmaya çalışın. Düzenli olarak egzersiz yapın. Folk asit, B12 ve B6 vitaminlerinin bulunduğu besinleri tüketin. Fast food tarzı beslenmeyin. Alkol, şeker, çay ve kahve ve sigaradan uzak durun.
Su kaybına karşı bol su için. Güneşli havalarda geniş kenarlı şapka kullanın. Güneş ışınları yansıtacak açık renklerde, koruyucu giysiler giyinin.
Sebze ve meyve ağırlıklı hafif yiyecekler tüketin. Kızartma gibi ağır yiyeceklerden uzak durun. İlaçlarınızı düzenli alın. Tansiyon kontrollerinizi daha sık yapın. Aşırı tuz tüketiminden uzak durun.