Sofradaki tehlikeleri önlemek için ne yapmalıyız?
Sofralarımıza kattığımız yemekleri doğru şekilde sunmadığımız zaman sağlığımızı tehdit ettiğimizi bilmemiz gerekiyor. Bunun için de yapılacak bazı önlemler bulunuyor. Sağlıklı gıda tüketmenin en doğru yolu gıdaları sağlık şartlarına uygun muhafaza etmekten geçiyor.
Sofralarımız için tehlike yaratmak istemiyorsak öncelikle yapmamız gereken şey, buzdolabı ısısına dikkat etmek olacaktır. Buzdolabı ısısı 4 derecenin altında olmalıdır. Aksi takdirde, muhafaza etmek için koyduğumuz dolabımızı ısıdan ötürü gıdaları yeterli seviyede soğutamayacak ve bu da sağlığımızı olumsuz yönde etkileyecektir. Bu konuda, uzmanlar, bakterilerin 4 ile 60 derece arasında ürediğini kanıtlamışlardır.
Alışveriş yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerden bir diğeri de doğal gıdalar satın almak ve tüketmektir. Halk pazarlarından taze meyve ve sebze alabilir ve tüketebilirsiniz. Market ürünleri genellikle bir kaç gün sunulur ve satışa bırakılır. Ancak halk pazarları günlük satış yapar ve taze ürünler barındırır. Bu yüzden doğal yollarla üretilen çiftliklerden, pazarlardan ya da üreticilerden satın almanız gerekiyor.
Sofralarımızda taze gıda bulundurmak istiyorsak yapmamız gereken şeylerden biri de, işlenmiş gıdalar satın almaktan uzak durmak olacaktır. İşlenmiş gıdalara örnek vermek gerekirsek, salam, sosis, sucuk, tavuk şinitzel ve nugget lar olabilir. Hızlı bir şekilde yemek hazırlamak için bu tarz gıdalardan satın almamız normal görünse de aslında sağlığımızı olumsuz etkiler. Ayrıca ekonomik yönden de bizi negatif etkileyecektir. Satın almak için tercih ettiğiniz gıdaların trans yağ içermediğine emin olmalısınız. Ayrıca satın alacağınız gıdaların içerdiği tuz ve yağ oranlarına da dikkat etmelisiniz.
Taze gıda tüketebilmek ve sağlık açısından olumsuz etkilenmemek için sebze ve meyveleri çok iyi yıkamamız gerekiyor. Özellikle yeşil yapraklı sebzeler ve toprakta yetişen meyveler topraklı olduğu için su ile arındırdıktan sonra sofraya sunmamız gereklidir. Aksi takdirde salgın hastalıklara yakalanma riskimiz oldukça yüksek olacaktır.
Buzdolabımıza ekstra önem göstermeli ve sebzeleri poşetlerinden çıkararak saklamalıyız. Poşet ile birlikte sakladığınız sebze ve meyveler çok çabuk bozulacaktır. Ayrıca poşet içinde bıraktığınız sebzeler bir süre sonra plastik ile etkileşime geçip plastik etkisi olacağı uzmanlar tarafından kanıtlanmış bir bilgidir.
Birçok insan kavanozlar ya da cam tabaklar yerine, kullandıkları yoğurt ve dondurma kaplarını, artan yemekleri saklamak için kullanır. Fakat bu durum son derece yanlıştır. Dondurma ve yoğurt kapları plastik kaplar oldukları için son derece sağlıksızdır. Ayrıca yoğurt kaplarının üzerindeki son kullanma tarihleri aynı zamanda plastik kapların son kullanım tarihleridir. Bu yüzden bu bilgiye önem vererek, saklamak istediğiniz yemeklerinizi cam kaplarda özel olarak saklamalısınız. Mutfağınızda plastiklerden uzak durmalı, cam tabaklar ve kavanozlar kullanmalısınız.
Satın aldığınız yumurtaları, altındaki kutusundan çıkarıp buzdolabınıza koymamalısınız. Yumurtanın kendisi ayrıca kabuğu, bakteri taşıdığı için kutusundan çıkarıp dolaba koyduğunuz zaman dolaba da bakteriler bulaşır ve sonrasında başka sebze ve meyvelerle etkileşime geçerek onların çürümesine ya da bozulmasına sebebiyet verebilir. Bu yüzden dolabın raflarına yumurtaları dizmek yerine kutusunun içindeyken koymalısınız. Bunun yanı sıra yumurtaya dokunduktan sonra ya da kırdıktan sonra ellerinizi yıkayıp bakterilerden arınmalısınız.(MS)