Diyabetik ayak yarası
Şeker hastalığı günümüzde önemli bir popülasyonu etkilemekte, yaşam süresini ve kalitesini dikkate değer bir şekilde azaltmaktadır.
Her ne kadar şeker değeri kontrol altında tutulsa dahi istenmeyen vücut zararları 10 yıldan sonra yavaş yavaş ortaya çıkmaktadır.
Şeker hastalarında oluşan ayak yaralarını çoğunuzun duyduğu şeyler. Her ne kadar görmesenizde muhtemelen akrabanızdan veya komşunuzdan filancının ayağı kesildi, parmağı kesildi şeklindeki söylemleri duymuşsunuzdur.
Diyabetik ayak yarası Neden Oluşuyor ?
Malesef diyabetik ayak yarası bakımı kötü hastalarda ortaya çıkmaktadır. Bakımı kötü derken akla hemen pis hasta gelmesin. Bakım başlığı altında günlük ayak kontrolü, şekerin normal sınırlarda olması, uygun ayakkabı giyimi, perhize uymak gibi birçok madde mevcut.
Mekanizmaya gelince; kabaca şekerin fazlası sinirlere zarar veriyor ve yıllar içinde ayaklarda his kaybı, ayak cildinin nemliğinde kaybolma ve ayak tabanındaki dokuda incelme oluyor. Yani ayağın korunma mekanizmasının zırhı deliniyor.
Kuru kalan ayak çatlamaya meyilli oluyor ve bu çatlaklardan mikroplar rahatlıkla girebiliyor. Normalde mikrop girmesiyle oluşan ağrı bu hastalarda his kaybına bağlı olarak olsada hissedilmiyor ve erken önlem alamadan geniş alana mikroplar rahatlıkla dağılıyor.
Mikrop dağılımı sonrası ayakta şişme, kızarma, ısı artışı oluyor. Süreç ilerlerse kemiğin mikrok kapması, parmakların gangrene gitmesi ve malesef kesilmesi sürecine kadar gidiliyor.
Diyabetik ayak yarası olduğunde Ne Yapmalı ?
Ayağınızın zırhını yeniden oluşturun :
1. Sık sık kremle nemlendirin
2. Pamuklu hava alan sıkmayan çorap giyin
3. Geniş taraklı sıkmayan ayakkabı giyiniz
4. Her gece yatmadan önce ayna ile ayaklarınızı kontrol ediniz veya eşinize kontrol ettiriniz.
5. En ufak aklınıza takılan kızarıklık, şişlikte en yakın plastik cerraha başvurunuz.
Dİyabet öldürmekten daha çok süründürür. İyi bir yaşam için düzenli beslenme, yaşa uygun spor ve her ne kadar söyleyen doktor uymasada siz yine doktorun önerilerine uyabildiğinizce uymaya bakınız.
Unutmayın doktorda bir insan ve önlemlere uymazsa aynı acı son onuda bekliyor...
Saygılar...
Not. Yukarıdaki yazı bilgilendirmek amaçlı yazılmıştır. Kaynak olarak kullanılamaz.
Dr. Mehmet Haşim Güner