Besin Zehirlenmesi
Besin zehirlenmesi
dünyada en sık görülen sağlık sorunlarından biridir. Besin zehirlenmesi, bağışıklık sistemi zayıf kişilerde ölümlere neden olabiliyor.
Uzmanlara göre; besin zehirlenmesi, besini aldıktan 48-72 saat sonra karın ağrısı, ishal, mide bulantısı ve halsizlik gibi belirtilerle kendini gösteriyor.
Besin zehirlenmesi, en sık karşılaşılan sorunlardan biri olduğunu ve rahatsızlığa neden olan en önemli etkenlerin, besinin sağlıksız ortamlarda saklanması ve besinin hazırlamasında yapılan hatalar olduğunu kaydeden uzmanlar, rahatsızlığın birkaç gün içinde kendiliğinden kaybolabildiği gibi, ağır sonuçlar doğuran rahatsızlıklara da yol açabildiğini ifade ediyor.
Besin zehirlenmesi, toksine ve mikroorganizmaya göre değiştiğini vurgulayan uzmanlar, şunları söylüyor: "Son yıllarda artan hazır yiyecek tüketiminden kaynaklanan ve en sık zehirlenme nedeni olan E.coli bakterisi, vücuttaki toksin artışı ile böbrek yetmezliği, kanlı ishal gibi bulgulara ve tifo ile paratifo hastalıklarına neden olabiliyor. Bu durum, bağışıklık sistemi zayıf kişilerde (Yaşlılar, çocuklar, bağışıklık sistemi hastalıkları taşıyan insanlar) tehlikeli boyutlara ulaşıp, ölümlere sebebiyet verebiliyor".
Besin Zehirlenmesi ne En çok bakteriler neden oluyor
Uzmanlara göre, besin zehirlenmesi ne en çok bakteriler neden oluyor. Oda sıcaklığında çok hızlı üreyen bakteriler, 5 santigrat derece ve altında üreme gerçekleştiremiyor. Genelde yaz aylarında görülen zehirlenme oranının artışı, buna bağlanıyor. Birçok bakteri 70 santigrat derece ve üzerine dayanamazken, yine çok yoğun ortamlarda bakterilerin üremesi zorlaşıyor.
Dışarıdan alınan açık sütlerin, kaynatıldıktan sonra 10 dakika ateşte bekletilmesi, peynir, salça gibi ürünlerin tuzlanarak kullanılması, dışarıda yenilen yemeklerde ızgara yerine haşlanmış besinlerin tercih edilmesi ve ürünlerin son kullanma tarihlerinin kontrol edilmesi konularında vatandaşları uyaran uzmanlar, donmuş besinlerin, pastörize edilmiş süt ya da pastörize sütten yapılan yoğurt ve tereyağ ile çay, kahve, asitli gıdalar, karbonatlı ve şişelenmiş gıdaların sağlıklı kabul edildiğini kaydediyor.
Besin Zehirlenmesi Neden Olur ?
Uzmanlar, besin zehirlenmesinin, genelde 3 nedenden kaynaklandığını ifade ederek, bunları şöyle sıralıyor:
- Özellikle hayvansal gıdalarda; kümes hayvanlarının beslendikleri yemlerin içerdiği kimyasal maddelerin, ete ya da yumurtaya geçmiş olması.
- İşlenmemiş besinlere katılan katkı maddeleri.
- Besinin hazırlanma aşamasında, hazırlayan kişiden ya da hazırlandığı ortamdan bulaşan mikroplar
Hangi Besinler Daha Tehlikeli
Uzmanlar, besin zehirlenmesi nde önemli etkenlerden birinin de yüksek protein konsantrasyonu olduğunu dile getiriyor. Uzmanlara göre; en tehlikeli besinler ise şunlar:
- Et, süt, yumurta ve çikolatalar
- Kirli sularda gübrelerin içinde yetişmiş ve iyi yıkanmamış sebze ve meyveler
- Fast-foodlarda hazırlanan köfte gibi yapım işlemi fazla olan yiyecekler.
- Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri
- İyi temizlenmeyen midye, balık gibi deniz ürünleri
- Bağırsaktaki zararsız bakterileri yok eden gereksiz antibiyotik kullanımı
Besin Zehirlenmesi Belirtileri ve Önlemler
Uzmanlar, zehirlenmenin klasik belirtilerinin; mide bulantısı, baş dönmesi, ishal, kanlı dışkı, karın krampları ve hiç bitmeyen karın ağrıları olduğunu ifade ederek, bu belirtileri hisseden kişilerin doktora başvurması gerektiğini belirtiyor. Zehirlenen kişilerin, yemek yememesinin yanlış bir davranış olduğunu vurgulayan uzmanlar, bağırsak bozulmalarının en güzel tedavisinin doktorun önerdiği yiyecekleri yemek olduğunu dile getiriyor. Uzmanlar, zehirlenen kişilerin, enerji açığını kapatmak için gerekli olan şekerli besinleri ve sıvı gereksinimini karşılamak için bol miktarda sıvı alması gerektiğini kaydederek, bu kişilerin, tuzlu krakerler, çorbalar, yoğurt, kola ve pirinç lapası yemesini öneriyor.