Diş Hekimliğinde en son tedavi seçenekleri İMPLANTLAR

İmplantlar diş eksikliğinin, çene kemiği içine yerleştirilen yüksek teknolojili titanyum vidalarla yapay diş kökü oluşturulması ile giderilmesi yöntemidir.

Dental implantlar insanların yaşam şeklini değiştirmektedir. Günümüzde artık çok sayıda insan, kayıp dişlerinin yerine dental implantları seçerek dişsizlik problemlerine son vermektedir.İmplantların sayesinde insanlar yemek, konuşmak, gülmek ve hayattan zevk almanın rahatını ve güvenini yeniden keşfetmektedirler.

İmplant uygulanabilmesi için hastaların genel sağlık durumunun iyi olması ve implant uygulanacak bölgede yeterli seviyede kemik bulunması gerekmektedir.Diabet (şeker) hastası olanlara implant uygulamak risklidir. Diabet hastalığı yara iyileşmesini geciktirdiğinden, implantların çene kemiğine istenilen şekilde kaynaması gerçekleşmemekte ve başarı şansı çok düşmektedir.

Hastaların ağız hijyenlerine çok dikkat etmeleri gerekmektedir, postoperatif(tedavi sonrası) iyileşme ve implantların ağız içerisinde sürekliliği açısından bu çok önemlidir. Ağız ve diş temizliğine özen göstermeyen hastalar aimplant uygulamaları, uzun vadeli başarı düşünüldüğünde risk içermektedir.

Bruksizmi (diş gıcırdatma) olan hastalarda dişlere ve dolayısıyla implantlara çok fazla yük bindiğinden, implantlar uygulanmadan önce bu rahatsızlık tedavi edilmelidir.
Bundan yaklaşık 20 sene öncesine göre implantların kullanımı yaklaşık 3 kat artmıştır. İşin ehli hekimler tarafından yapılan implantlar, geçirdikleri evrime bağlı olarak uygulama teknikleri ve teknolojilerindeki
yenilikler ile çok başarılı sonuçlar vermekte ve her geçen gün uygulanma oranları artmaktadır.

İmplant uygulaması için yeterli kemik seviyesi bulunmayan bazı bölgelerin hazırlanabilmesi, ilave cerrahi yöntemlerle uygun hale getirilebilmektedir.Sinüs lifting (Maksiler sinüsün yukarı kaldırılması), bio-materyal ve membran uygulamaları ile kemik rejenerasyonu sağlamak gibi yöntemler sayesinde birçok uygun gibi gözükmeyen bölgelere dahi başarılı implant uygulamaları yapılabilmektedir.

Avantajları:
Hastaları hareketli protez kullanımından kurtarır. Hastalar tekrar sabit dişlere kavuşabilirler. Bir elmayı ısırarak yiyebilme rahatına erişilebilir.
Kısmi diş eksikliklerinde köprü protezi yapılırken, dayanak olarak kullanılacak olan sağlam dişlerin aşındırılmasından kurtarması açısından implant ekimi çok faydalı bir tedavi yöntemidir.

Total dişsizlik vakalarında total protezlerinin altına yaklaşık 2-4 adet implant yerleştirilerek,protezlerin tutuculuğunu maksimum seviyeye getirmek hastalar açısından çok rahatlatıcı tedavi yöntemidir.

Özellikle alt çene total dişsizlik vakalarında çene kemiğinin daha az olması ve dilin varlığı,klasik total protezlerin kullanımını zorlaştırmaktadır. Yapılan implantların iyileşme süresinde kalıcı implantları korumak ve hastanın bu süre içinde de protezini rahat kullanabilmesini sağlamak amacıyla mini implantlar yapılabilir. Daha sonra bu mini implantlar çıkartılarak, kalıcı implantlar işlev görmeye başlarlar. İmplantların ağız içerisinde görünen kısımları küre şeklinde olup, protezin iç kısmında hazırlanmış yuvalarına sıkı şekilde otururlar ve protezin hareket etmesini engellerler. Hasta ancak dik biçimde protezi yukarı kaldırdığında çıkarabilir ve temizliğini sağlar.

İmplantlar tek diş eksikliklerinde komşu dişlerin bütünlüğü bozulmadan fonksiyon ve estetiği yeniden kazandırırlar.
İmplant üstü protez kullanan hastalar, hareketli protezlerine göre çiğneme kuvvetlerinin 2 ay içerisinde %85 arttığını söylemektedirler. Bu oran üç sene sonra %300 lere çıkmaktadır. İmplant üstü hareketli protezler ve köprüler, doğal dişlere çok yakın fonksiyon görürler.
İmplantların çürümesi diye bir şey söz konusu değildir. Soğuk-sıcak hassasiyeti yaşanmaz.Hasta implantını kendi dişi gibi kullanabilir, fırçalayabilir, diş ipi kullanabilir.

Dezavantajları:
Cerrahi işlem gerektirirler , maliyetleri yüksektir ve genellikle üst yapıları tamamlanmadan
önce kemiğe tam kaynamaları beklendiği için,tedavinin tamamlanması 3-6 ayı bulabilir.
Diş Hekimi Yalın Sümer