Hepatit B Sinsi İlerliyor
Dünyada yılda, 500 bin-1 milyon arası kişinin ölümüne neden olan Hepatit B (HBV) virüsünün Türkiye'de de kronik olarak 300 bin kişiyi etkilediği, ancak bunların yüzde 80'inin hastalıklarından haberdar olmadığını bildirdi.
HBV infeksiyonunun varlığının HBsAg pozitifliği ile anlaşıldığını belirten Başkent Üniversitesi Gastroenteroloji Bilim Dalı uzmanı Prof. Dr. Birol Özer, "Geç belirti veren hastalık tedavi edilmediği takdirde karaciğer sirozu ve kanserine yol açabiliyor" dedi.
Bir kişide HBsAg'nin 6 aydan daha uzun süre pozitif olması halinde kronik hepatit B infeksiyonundan söz edilebileceğini belirten Prof. Dr. Birol Özer; ülkemizde HBsAg pozitif birey oranı yüzde 4 olup, yaklaşık 3 milyon kişinin bu virüsle enfekte olduğunu söyledi.
RİSK GRUBUNA TARAMA UYGULANMALI
Bunların yüzde 10'unun tedavi ihtiyacı olan kronik hepatit hastaları olduğunun tahmin edildiğini belirten Prof. Dr. Birol Özer, " Ancak ülkemizde bugün itibariyle tedavi alan hasta sayısı 58 bindir. Yaklaşık 300 bin hasta bireyin yüzde 20'si hastalığının farkında ve tedavi alabilmekte iken yüzde 80 bu durumun farkında değil. Hastalık erken dönemlerinde belirgin bir şikayete neden olmadığı için çoğunlukla geç dönemde teşhis edilmektedir. Tedavisiz kalan bu hastalar hem karaciğer sirozu, yetmezliği ve kanseri riski ile karşı karşıya, hem de bu virüsü başkalarına bulaştırma potansiyeline sahiplerdir. Bu nedenle riskli bireylere yönelik tarama testleri uygulanmalı ve tespit edilen hastalar tedavi edilmelidirler" diye konuştu.
Hastalığın, doğum sırasında, kan ve kan ürünleri ile temas ve cinsel yolla bulaştığı bilgisini veren Prof.Dr.Özer, toplumdaki riskli bireyleri; "Cerrahi müdahale geçirenler, diş tedavisi olanlar, kan ve kan ürünü alanlar, sağlıksız koşullarda dövme yaptıranlar, şüpheli cinsel teması olanlar" şeklinde tanımladı.
HER 3 KİŞİDEN BİRİSİ VİRÜSLE TANIŞIYOR
Dünya nüfusunun 3'te 1'inin bu virüsle karşılaştığını ve 300-400 milyon kişinin de virüsle enfekte bir yaşam sürdüğünü kaydeden Başkent Üniversitesi Gastroenteroloji Bilim Dalı uzmanı Prof. Dr. Birol Özer, "Hastalığın doğal seyri çok değişken olup aktif olmayan taşıyıcılıktan, kronik hepatit, siroz ve karaciğer kanserine kadar değişen etkilere neden olabilir. Dünya genelinde her yıl HBV'ye bağlı son dönem karaciğer hastalığı ve karaciğer kanseri nedeniyle 0.5-1 milyon ölüm gerçekleşmektedir" dedi.
BEŞ YILDA SİROZ, SONRASINDA KANSER
Kronik hepatit B infeksiyonu hastalarının tedavi edilmediği takdirde 5 yılda yüzde 8-20 oranında siroza ilerlediğini ve sirozu olanların da tedavi edilmezlerse 5 yılda yüzde 20'sinde karaciğer yetmezliği geliştiğini vurgulayan Prof.Dr.Özer, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Karaciğer yetmezliği gelişmiş sirotik hastalar tedavi almazlar ise 5 yıllık yaşam şansı yüzde 14-35 gibi oldukça düşük oranlara iner. Sirozu olan HBV'li hastaların her yıl yüzde 2-5'inde karaciğer kanseri gelişir. Kronikleşme yenidoğanlarda yüzde 90, bebek ve çocuklarda yüzde 25-30, erişkinlerde ise yüzde 5 dolayındadır. Güncel tedavilerle virüsun çoğalması önlenerek hastalığın KC de yaptığı hasar düzeltilebilmektedir. Tedavide ideal hedef HBsAg kaybıdır. Ancak günümüzdeki tedavi seçenekleri ile bu hedefe ulaşmadaki başarı oranları yüzde 10 dolayındadır. Bu nedenle, taşıyıcı, hasta ve bağışık bireylerin bilinmesi tedavi ve hasta takibi açısından önemlidir. "
HEPATİT C TEDAVİSİ GÖREN 5 BİN KİŞİ
Prof.Dr. Birol Özel, Hepati C virüsünün (HCV) ise, vakaların yüzde 85'inde kronik hepatite neden olduğunu, dünya genelinde 170 milyon, ülkemizde ise 1 milyon bireyin bu virüsle enfekte olduğunu kaydetti. Özer, Hepatit B gibi aynı yollardan bulaşan HCV ile ilgili ülkemizde tedavi gören kişi sayısının ise yılda 5 bin olduğunu bildirdi. Son iki yılda kullanıma giren sofosbuvir ve daclatasvir gibi antiviral tedavi seçenekleri ile bu hasta grubunda yüzde 90 tedavi başarısı elde edildiğini söyledi.(İHA)