Hepatit B vebadan daha yaygın
Amerika'da bir yılda bir milyon kişinin kronik Hepatit B'ye bağlı komplikasyonlardan öldüğünü belirten uzmanlar, Türkiye'de her 100 kişiden 5'inde görülen Hepatit B virüsünün, kronikleşmesi halinde siroz ve karaciğer kanserinden ölüme neden olduğunu bildirdi.
Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necati Örmeci, dünyada 350 milyon kişinin siroz ve karaciğer kanserine yol açan Hepatit B virüsünü taşıdığını söyledi.
Türkiye'de de 100 kişiden 5'inin Hepatit B virüsü taşıdığını ifade eden Prof. Dr. Örmeci, virüsün, bu kişilerin yüzde 95'inin vücudundan tamamen temizlendiğini kaydetti. Buna karşın virüsü taşıyanların yüzde 5'inde Hepatit B'nin kronikleştiğini vurgulayan Örmeci, "Hepatit B'nin kronikleştiği kişilerin yüzde 20-40'ı siroza yakalanıyor ve bunların yüzde 2'si hastalıktan ölüyor' diye konuştu.
Kronikleşen Hepatit B'li siroz hastalarının dörtte birinin ise akciğer kanseri olduğunu bildiren Prof. Dr. Örmeci, bu nedenle kronikleşen Hepatit B'nin mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. Örmeci,kronik Hepatit B'li olguların çok azına tanı konulduğunu, pek çok insanın kronik Hepatit B virüsü taşıdığını bilmeden, tehlikenin farkında olmadan yaşadıklarını kaydetti.
Türkiye'de Hepatit B görülme sıklığının Batı'dan Doğu'ya gidildikçe arttığını belirten Prof. Dr. Örmeci, Doğu Anadolu'da virüsün görülme sıklığının yüzde 12, batı illerinde yüzde 4, İç Anadolu'da ise yüzde 5 olduğunu açıkladı.
Hepatit B'nin yaygın bir virüs olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Örmeci, "ABD'de bir yılda bir milyon kişi kronik Hepatit B'ye bağlı komplikasyonlardan ölmekte. Yani hastalık veba salgınından bile yaygın' dedi.
Virüsün cinsel yolla ve kan yoluyla bulaştığını, aile içinde bir kişide görülmesi halinde diğer fertlere de geçebildiğini bildiren Prof. Dr. Örmeci, diş fırçaları veya jiletlerin ortak kullanılmasının virüsün bulaşmasına neden olabildiğini söyledi.