Pamukçuk Nedir, Nasıl Oluşur, Pamukçuk Tedavisi
Pamukçuk, ağız içi iltihabı olarak tanımlanan bir rahatsızlıktır ve doğumun ilk haftasında görülmeye başlar.
Yeni doğan bebeklerde çok sık görülür ve ailelerin de sorun ettiği bir hastalıktır. Yetişkinlerde görülmez. Hastalığın sebebi bir tür mantar ve ilkel bir bitki türüdür.
Anne rahmindeki küçük bir mikrop veya iltihap doğum esnasında bebeğe geçebilir ya da emme anında biberondan da bulaşabilir.
Pamukçuk hastalığı çok sık yaşanan bir rahatsızlıktır ve tedavisi oldukça kolaydır. Yeni doğan bebek zayıf ve vücudu korumasız olduğu için birçok hastalığa yakalanabilir; pamukçuk hastalığı bu hastalıklar içinde en sık rastlanan türdür.
Doğum sırasında müdahale edilemediği için bebek eğer anne rahmi iltihaplı her türlü hastalığı kolayca kapabilir.
Pamukçuk hastalığının belirtileri: Süt ve mamalar bebeğin ağız ve dilinde beyazlıklar oluşturabilir, bu telaş edilmemesi gereken bir durumdur.
İlk etapta yanağın iç kısmı ve ağzın bazı kısımları ile dudak kenarları beyaz ve tüylü bir hal alabilir. İlerleyen durumlarda ise bebeklerin poposunda pişik oluşur, bunun yanında annenin meme uçlarında yanma oluşur ve ağrılar görülmeye başlar.
Yeni doğan bebeklerde çok sık yaşanan bu rahatsızlık, aileyi oldukça endişelendirmektedir. Alınabilecek tedbirler arasında, anne doğum öncesinde doktor tarafından tedavi edilebilir veya rahim ağzında bir iltihap söz konusu ise doğuma kadar bu sorunlar giderilebilir.
Bebeğin hastalığı başlamış olsa da tedavi zor ve uzun süreli değildir. Pamukçuğa neden olan mantar, zararlı ya da bulaşıcı değildir. Bir çubuğa sarılan pamukla mantar sıyrılabilir.
Doktor Nystatin adı verilen bir ilaçla tedavi önerebilir. Bu ilaç mantar tedavisinde kullanılan düşük dozlu bir ilaçtır, bebeği fazla yormaz ve ona yan etkisi çok fazla olmayan bir ilaçtır. Yaklaşık 1 haftalık sürede tedavi son bulur ve bebek eski sağlına kavuşur.
Pamukçuk hastalığı nedir ?
Genellikle bebeğin doğumunun ilk haftasının sonunda kendisini gösteren bir dil ve ağız hastalığıdır.
Pamukçuk hastalığı neden ileri gelir ?
Mantar veya mantar sınıfından ilkel bir bitkiden ileri gelen bir hastalıktır.
Bu mantar nereden gelmektedir ?
Genellikle vajinasında hafif bir mantar hastalığı bulunan anneden. Çocuk rahimden çıkarken bu mantarla enfekte olur. Mantarın gelişmesi yaklaşık bir hafta sürer. Hastalık, ayrıca enfekte olan bir çocuğun kullanmış olduğu biberon başlıklarından da başka bir çocuğa bulaşabilir.
Pamukçuk cidd bir hastalık mıdır ?
Hayır, çok rastlanan bir hastalıktır.
Pamukçuğun tedavisi nasıl yapılır ?
Mor kantaron (gentian violet) bir çubuğa sarılmış pamuk ile hafif hafif bebeğin ağız, dil ve damağına sürülür. Ayrıca mantara karşı bir ilaç olan Nystatin yine bu şekilde sürülebilinir veya bebeğe yutturulur.
Pamukçuğun tedavisi uzun sürer mi ?
Hayır. Bir hafta ile on gün arası bebek tamamen iyileşir.
Pamukçuk önlenebilir mi ?
Eğer annenin vajinasında ifrazat yapan bir mantar hastalığı olduğu bilinirse, doğumdan önce tedavi edilmesiyle önlenebilinir.
Hastanelerde bebeklere ayrılan bölümde bir bebekte pamukçuk görülürse bu bebek tecrit edilmeli midir ?
Evet. Böylece hastalığın öteki bebeklere bulaşması önlenir. Hasta bebeğin bakımında kullanılan bütün kap, çatal, bıçak ve kaşıklar da ayrı tutulmalıdır.