Dermatitis Herpetiformis
Difteri Nedir
Boğaz Difterisi
Gırtlak Difterisi
Burun DifterisiDermatitis Herpetiformis Nedir
Dermatitis Herpetiformis Belirtileri
Dermatitis Herpetiformis Tedavisi
Dermatitis Herpetiformis Nedir
Dennatitis herpetifonnis (Duhring Hastalığı), glutene bağlı enteropatinin görüldüğü (gluten: buğday başta olmak üzere, çavdar, arpa, yulaf gibi tahıllarda bulunan bir protein grubudur), simetrik olarak kol, bacaklar ve gövdede ortaya çıkan minik su toplayan kabarçıklar ve papulerle seyreden kronik, kaşıntılı bir deri hastalığıdır.
Daha çok 20-40 yaş arasında başlar, çocuklarda da görülebilir.
Hastalık ilk kez 1884 yılında Dr. Louis Duhring tarafından tanımlanmıştır. Başlangıç yaşı ortalama 20-60'dır.
Dermatitis Herpetiformis Belirtileri
Şiddetli ve periyodik kaşıntı, deride yanma ve batma hissi vardır. Semptomlar sıklıkla deri lezyonlarının görülmesinden 10-12 saat önce başlar. İyoditlerin kullanımı ve glutenin fazla alınması alevlenmeye neden olan faktörlerdir. Glutene duyarlı enteropatinin belirtisi ince barsak emilim bozukluğudur ve hemen hemen bütün hastalarda ortaya çıkar. Genellikle hiçbir sistemik semptomu yoktur. Derideki lezyonlar kırmızı kabarcıklar bazen de içi kan dolu minik gergin su toplayan büllerden oluşur. Lezyonlar gruplar halindedir ve simetriktir. Kaşınmaya bağlı yerlerinde kabuklar oluşur. İyileşirken koyu veya açık renkte izler kalır. En çok kolların dış yüzeylerinde, dirseklerde kalçalar, kürek kemiklerinin üzerinde ve saçlı deride görülür. Yüksek glutenli diyetle hastalarda karın ağrısı ve ishal gibi çölyak benzeri bulgular gözükür. Hastaların %90'nından fazlasının ince bağırsak biyopsilerinde çeşitli oranlarda gluten hassasiyetine bağlı oluşan değişiklikler mevcuttur. Deri ve sindirim sistemi ile ilgili bulgular gluten kısıtlamasına cevap verir ve gluten alımı ile tekrarlar.
TANI
Tanı klinik muayenenin yanı sıra deri biyopsisi, kan örneklerinde hücreler arasındaki bağlara karşı oluşan 19 A grubu antikorların gösterilmesi ile konulur.
Dermatitis Herpetiformis Tedavisi
Dermatitis Herpetiformis'in tedavisinde en çok kullanılan ilaç dapsondur. Başlangıç dozu günlük SO-300mg'dır, klinik iyileşmeye göre dozu azaltılır ve sonunda kesilir. Eğer hastalar dapsonu tolere edemezse sülfapiridin ile tedavi düşünülmelidir. Ömür boyu glutensiz diyet verilir. İyodun hastalığı şiddetlendirmesi nedeniyle iyotlu tuzlar, deniz balıkları, iyot içeren ilaçlar yasaklanır.