Arpacık Nedir, Neden Oluşur ve Nasıl Tedavi Edilir
Göz kapağının içindeki kıkırdak dokunun iltihaplanması sonucu ortaya çıkan rahatsızlığa arpacık denir. Arpacık halk arasında itdirseği olarak bilinir.
Arpacık erken tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Eğer bu iltihaplanmanın kendiliğinden geçmesi beklenirse hastalık kalıcı hale gelebilir. Çünkü buradaki iltihap ileride yayılma gösterir ve göz çevresini de etkiler.
İnsan bedeni daima vücuttaki hücre sayısının on ila bin katı fazlası kadar bakteri barındırır ve bu bakteriler yıkama ile yok olmazlar. Vücudun direnci düştüğü anda ise dışarıdan bir bakteri bulaşmadan da iltihaplı hastalıklar ortaya çıkabilir.
Arpacık, temiz olmayan ortamlarda daha kolay oluşum gösterir. Arpacık genetik bir rahatsızlık olmasa da arpacıklı hasta ile aynı ortamı paylaşan aile bireylerinde görülme riski vardır.
Gözde çok sık aralıklarla arpacık oluşması, o hastada vücut direncinin düştüğünün göstergesidir. Vücut direncinin düşmesi, arpacıktan başka bir enfeksiyon oluşmasına, bağışıklık sistemini bozan hastalıklara, psikolojinin bozulmasına, düzensiz bir yaşam tarzına ve uykusuzluk gibi sorunlara yol açabilir.
Arpacığın tedavisinde en önemli etken vücut direncinin yüksek tutulmasıdır. Arpacık tedavisi erken ve doğru yapıldığında bu rahatsızlığın tekrarlama ihtimali düşer. Tedaviye erken başlandığında damla tedavisi yeterli olmakta, fakat arpacık göz etrafında iyice yayılmışsa antibiyotikler ve ağrı kesiciler de kullanmak gerekmektedir. Ayrıca bu ilaçların doktor kontrolünde alınması önemli bir husustur.
Hastalık ihmal edildiğinde belli bir süre sonra arpacık kendi içinde küçülüp ve toplanmaya ve kronik hale dönüşmeye başlar. Bu durumda hastalığın tedavisi için cerrahi müdahale gerekebilir.
Cerrahi müdahalede arpacığın içindeki iltihap boşaltılır. Ameliyata rağmen gözün başka kısımlarında arpacık oluşma riski vardır. Bu sebeple arpacık ameliyatı geçiren hastaların vücut direncini sürekli olarak yüksek tutmaları gerekmektedir.