Romatizma ve Romatizmaya Ne İyi Gelir

Halk arasında daha çok yaşlı kişilerin hastalığı olarak bilinen 'Romatizma'nın gençleri de etkilediği ve yaklaşık 150 türü bulunduğunun tespit edildiği belirtiliyor.

Uzmanlar, romatizmanın, kas ve iskelet sistemini etkileyen ağrı, hareket güçlüğü ve kısıtlanması, şekil bozuklukları, sakatlık, hatta ölümlere yol açabilen geniş bir hastalık grubu olduğunu bildiriyor. Göz ve baş ağrıları, saç dökülmesinin bile romatizmanın habercisi olabileceğini vurgulayan uzmanlar, Türkiye'de yaklaşık 5 milyon romatizmalı hasta olduğunu bildiriyor.

Romatizmayı 'iltihaplı' ve 'iltihapsız' olmak üzere iki gruba ayıran uzmanlar, bunlardan insan hayatını tehdit edenin ise 'İltihaplı Romatizma' olduğunu kaydediyor. Uzmanlar, iltihaplı romatizma damarları etkilerse, hastanın genç yaşta kalp krizi veya felç geçirebileceğini ifade ediyor. İltihapsız Romatizma'nın en sık görüleninin ise yumuşak doku romatizmaları, kireçlenme ve daha çok kadınlarda rastlanan fibromiyalji rahatsızlığı olduğunu belirtiyor.

ROMATİZMAL HASTALIKLARIN BELİRTİLERİ

Uzmanların bildirdiğine göre, belirtileriyle birlikte romatizmal hastalıkların bazıları şöyle:

'Şiddetli saç dökülmesi, göz iltihabı, göz ve ağız kuruluğu, tekrarlayan karın ağrısı, ateş, şiddetli bel ağrısı, güneşe karşı duyarlılık, ciltte kabarma ve kızarma, el parmaklarında ağrı, ellerde morarma ve geceleri uyuşma, kireçlenme, kaslarda ağrı, morarma, kanama, el, ayakta karıncalanma ve soyulma, ayak baş parmağında şişlik, baş ağrısı, ağız yarası, boy kısalması, ağrı, kızarık, sedef döküntüsü, dirsek ağrısı, tırnak çukurları, belden aşağı ağrı, toplardamar iltihabı, dizlerin ağrıması, şişmesi, merdiven inerken, çıkarken ağrı hissetme, cilt içi iltihaplı iri sivilceler, topuk ağrısı, şişme ve tırnaklarda kırılma.'

Romatizmanın Tedavisi

Romatizmal hastalıklar çok çeşitli olduğu için sebepleri ve belirtilerinin de farklı olduğunu kaydeden uzmanlar, "Romatizmal hastalıkların çoğu zaman tedavisi mümkün. Ancak tedavinin başarılı olabilmesi için mutlaka doktorun tavsiyesinin yerine getirilmesi gerekir. Hastalar ilaçları kullanıyor ama, tavsiye edilen ve iyileşmenin bir parçası olan egzersizler, ya da yürüyüş, zayıflama gibi tavsiyelere uyulmuyor. Bu defa da hastalığın iyileşmesi gecikiyor. Romatizmal ağrılar başladığı zaman hemen doktora gidilmeli. İlaçlarla birlikte egzersizler yapılması, gerekli ise mutlaka yerine getirilmeli. Egzersizden kasıt, günde yarım saat yürüyüş, ya da doktor tavsiyesine göre egzersizlerdir. Bu konuda yüzme son derece faydalıdır. Hasta, soğuk, stres ve aşırı yorgunluktan kaçınmalı, mümkünse tatil yapmalıdır" önerisinde bulunuyorlar.

Romatizmaya Ne İyi Gelir?

Eklem ve bağ dokusu hastalıklarından oluşmaktadır. Romatizmanın tek bir türü yoktur. Ortalama 200 civarında romatizmal rahatsızlık bulunmaktadır.

Behçet hastalığı, romatoid artrit, iltihaplı romatizma en çok rastlanan çeşitleridir. Mikroplara, tümörlere, ve sinir sistemine dayalı romatizmal rahatsızlıklar da bulunmaktadır. Hala çözülemeyen romatizmal detaylar vardır.

Adale romatizması genellikle çocuklarda rastlanır. Özellikle soğuk algınlığı, üşütme gibi hastalık durumlarında meydana gelir. Vücudu iyi korumak soğuktan kaçınmak gerekmektedir.

Kalp romatizması genellikle kadınlarda rastlanır. Kalp romatizması tedavi edilmediği takdirde kalbin yapısını sararak hastanın kalp fonksiyonlarını zayıflatır. Nefes almada zorluk, morarma, el ve ayakların uyuşması olabilir.

En belirgin belirtisi, sabah sertliği denen ve ortalama 15 dakika süren eklem sertliğidir. Bunun sonucunda sabahları bir süre eklemleri hareket ettirmede zorluk çekme yaşanabilir. Bazen eklemlerde şişkinlik kızarıklık, ağrılar görülebilir. Özellikle iltihaplı romatizmaların belirtileri daha ağır geçer.

Romatizmaya Ne İyi Gelir?
Romatizma tedavisinde önemli olan hastalık değil hastanın kendisidir. Çünkü her hastada farklı belirtilere rastlanır.

Doktor dışında sınıkçı, şifacı gibi sıfatlı kişilerden tedavi olmak kesinlikle yanlış bir yoldur. Bu tür tedaviler tercih eden hastalarda daha ağır geri dönüşler olmaktadır. Romatizmanın kronik olanları uzun vadede takip ve ilaç desteği gerektirir.

Romatizma önemli bir hastalıktır. Çevrenizden duyduğunuz belirtiler siz de olsa da hastalığınız farklı olabilir. O açıdan muhakkak en kısa sürede hekime başvurmanız, sağlığınız için en doğru yol olacaktır.

Romatizmaya ne iyi gelir diye merak edenlere ilk tavsiye olarak nar özü önerilir. Son zamanlarda nar özünün romatizma üzerine tesirleri alanında, hayvanlar üzerindeki çalışmalar, nar özünün kemik ve kıkırdaklarda meydana gelen iltihaplanmayı azalttığı yönünde sonuçlar görülmüştür.

Düzenli olarak nar suyu ya da nar özü tüketmek romatizmal ağrıların ve şişliklerin azaltılmasına yardımcı olur. Ancak bu alanda kesin bir kanıt için daha çok bilimsel araştırma yapılması gerekmektedir.

Balık, özellikle somon ve ton gibi soğuk su balıkları bolca omega içerir ve omega 3 yağ asitlerinin iltihaplı rahatsızlıklara iyi geldiği bilinir. Haftada en az 3 öğün balık yiyerek romatizma ağrılarını azaltabilir ve eklemleri etkileyen iltihabı azaltabilirsiniz.