Romatizmaya karşı öneriler
Ailede romatizma hastalığı varsa dikkat etmelisiniz:
Romatizmal hastalıklar genellikle genetik hastalıklar olduğu için, ailenizde romatizma hastalığı olan bir birey var ise dikkat etmeli, en ufak bir belirtide derhal doktora kontrole gidilmeli, hastalığı erken teşhis ile önlemelisiniz.
Aşırı kilolarınızdan kurtulmalısınız:
Aşırı kilolarınız var ise bunlardan derhal kurtulmalısınız çünkü fazla kilolar bacak ve bele gereğinden fazla yük bindirerek eklemlerde rahatsızlıklara yol açabiliyor. Bu yüzden ideal kilonuza kavuşmak için düzenli ve dengeli beslenip spor yapmalısınız.
Beslenmelerinize dikkat edin:
Her hastalığın başında düzensiz ve dengeli beslenme gelir. Sağlıksız yiyecekler ve içecekler tüketmeniz bağışıklık sisteminizi olumsuz etkileyerek vücutta hasarlara neden olabilir. Bu yüzden asitli içeceklerden uzak durmalı, protein ağırlıklı, et, balık ve tavuk tüketiminizi arttırmalısınız. Ancak vücuda gereğinden fazla protein depolamanız beraberinde başka hastalıkları da getirebileceği için günlük ihtiyacınız olan besin kaynaklarından fazlasını tüketmemelisiniz. Ayrıca romatizmal hastalıklara yol açan besinlerin başında rafine şekerler geldiği için, tatlı ihtiyaçlarınızı büyük ölçüde doğal meyveler ile gidermeye çalışmalı, çikolata, bisküvi gibi rafine şeker içeren gıdalardan uzak durmalısınız. Ayrıca balıkta bulunan omega 3 sayesinde romatizma hastalıklarınızı iyiye götürebilirsiniz. Süt ve yumurtayı da beslenmenize eklemelisiniz.
Gün içinde bol bol su için:
Doktorların tavsiyesi, her gün düzenli olarak 2-3 litre su içmektir. Romatizmal hastalıkların sebeplerinde bağırsak düzeninin bozulması önem taşıdığı için her gün düzenli olarak 2 litre su içerseniz, romatizmal hastalıklara yakalanma riskiniz bir hayli azalacaktır.
6 ayda bir diş kontrolüne gidin:
Ağız sağlığı sadece görsel açıdan değil, tüm vücut sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır. Ağız içinde bulunan diş çürükleri, iltihaplı dişler ve diş etleri, romatizma hastalıklarını da beraberinde getiriyor. Bu yüzden çürük dişleriniz var ise, diş doktoruna giderek tedaviye başlamalısınız. Ayrıca gözden kaçan çürükler, iltihaplar olabileceği için düzenli olarak 6 ay bir diş doktoruna kontrole gitmelisiniz. Dişlerinizin çürümesini beklemeden doktor kontrolüne giderseniz, erken teşhis ile dişleriniz de kurtulabilir.
D vitamini için takviye alın:
Kemik hastalıklarının en büyük sebeplerinden biri de D vitamini eksikliğidir. D vitamini, güneşten alındığı gibi aynı zamanda bazı gıdalarda ve ilaç takviyelerinde de bulunur. Her gün yarım saat güneşlenerek D vitamini depolayabilir, kemiklerinizi güçlendirebilirsiniz. Özellikle ostrepoz zamanında doktor tavsiyesi ile birlikte kemiklerinizi güçlendirici ilaçlarla takviye yapmalısınız.
Eklemleriniz şişken hareket etmeyin:
Eklemlerinizde herhangi bir şişlik hissettiğiniz zaman normal yaşantınıza devam ederek fazla hareket etmeyin, dinlenmeye çalışın.
Nemli ortamlardan uzaklaşın:
Rutubetli evlerde yaşayan kişilerde romatizmal hastalıklara daha sık rastlanıldığı bilinen bir gerçektir. Bu yüzden evinizde rutubet sorunu yaşıyorsanız, imkânınız varsa evinizi değiştirin çünkü rutubet önlenebilen bir sorun değildir. Ancak imkânınız yoksa da, rutubeti bir kaç aylığına önleyen bazı çözümlerden deneyebilirsiniz. Yine de nemli ortamlardan uzak durmaya çalışmalısınız.
Stresten uzak durun:
Hastalıkların baş sebeplerinden biri strestir. Stres, vücudun bağışıklık sistemini çökerterek, başka hastalıkların oluşmasına zemin hazırlıyor. Bu yüzden sizi strese sokan durumlardan uzaklaşın, stresten uzak durmak için spor yapın. Düzenli spor yapmak stresinize çözüm sağlayacaktır.
Buz tedavisi yapın:
Romatizma hastalığınız var ise, hastalık başladığı dönemde yani ilk evrelerde buz tedavisi yaparak ağrılarınızı azaltabilirsiniz. Eklemlerdeki dokuların iltihaplanmasına bağlı ortaya çıkan romatizmal hastalıklar buz ile bir nebze tedavi edilebilmektedir.
Fizik tedavi yaptırın:
Fizik tedavi merkezlerinde fizik tedavi yaptırarak ağrılarınız azaltabilir, rahatlama sağlayabilirsiniz.(MS)