Arı Sokmasında Ne Yapılır, Arı Sokması Nasıl Geçer
Böceklerden özellikle de arılarda tarihten bu yana insanlar için korku sebebi olmuşlardır. Aslında ısırıldıktan sonra meydana gelen olaylardan sonra korku duyulmaması oldukça imkansızdır. Bu korku insanların uzun süre dışarıya çıkmasında endişe oluşturmasına yol açmıştır.
Arı sokmasında şişlik ve ağrı kaç günde geçer? Arı sokması durumda arının iğnesiyle aktardığı zehir, basit bir bölgesel reaksiyona yol açar. Ağrı, şişlik, kızarıklık, kaşıntı, kabarıklık oluşur. Arı sokmasında ağrı birkaç saatte geçer. Arı sokmasında şişlik ise bir gün sürer. Genellikle ertesi gün kaybolur.
Arı iğnesi kendi yapısının dışında olan ve sıkıntı verici bir yapıdadır. Çoğu arı sokması can sıkıcı olup evde acıyı azaltmak için tedavi gerektiren bir vakadır.
Fakat arı sokmalarına karşı alerji durumu kişide varsa ya da defalarca arılar tarafından sokuldu iseniz acil tedavi gerektiren ciddi bir durumla karşı karşıya kalmanız ihtimal dahilindedir.
Arı sokmasına ne iyi gelir Arı zehri cilt hücrelerini ve bağışıklık sistemini etkileyen proteinleri barındırır ve sokma sonrası o noktada ağrı, acı ve çevresinde şişmelere yol açar.
Bir arı sokması alerjisi olan insanlarda, arı zehri, daha ciddi bir bağışıklık sistemi tepkisini tetikler.
Arı sokması ciddi bir alerjik tepki ile geçici ağrı ve rahatsızlık arasında değişen farklı tepkiler üretir. Her zaman sokulduğunuz konumda göreceğiniz tepkinin tek tip olması manasına gelmez.
Arı sokmasına ne olur: Bir arı sokması sonucu ciddi bir alerjik reaksiyon kişilerde bir sonraki ısırılmada anafilksi gelişimi %30 ile % 60 oranında değişkenlik gösterir. Bu durumu doktorunuz veya önleme tedbirleri hakkında bir alerji uzmanı ile konuşmalısınız. Size immünoterapi gibi bir tedavi uygular.
Arı Sokmasına Ne İyi Gelir?
Çoğu arı sokması için evde tedavi yetmektedir. Birden fazla sokmalarda alerjik bir durum veya diğer taraftan acil tedavi isteyen tıbbi bir durum olabilir. Arı sokmalarında en önemli tedavi aşıdır. Arı alerjisine karşı uygulanan aşı tedavisi 2-3 yıl kadar sürmekle birlikte tamamen başarılıdır.
Arı sokmalarında mümkün olduğunca iğne, deride kalmamalıdır. İğnenin deri içinde tutulması daha fazla zehir salınması demektir. Arının zehrinin deri içine bırakılması ortalama birkaç saniyede olur. Bu nedenle kısa sürede çıkarılmalıdır. Bu işlem için tırnaklarınızı veya bir cımbızı kullanmalısınız.
Arı Sokmalarına Ne Yapılır
Arı sokmaları ciltte kızarıklık şişlik kaşıntı ve ağrıya sebep olur. Eğer kaşıma ve ağrı sırasında veya arının iğnesini çıkarma sırasında cilt enfekte olursa yara üzerinde iltihaplı akıntı görülebilir.
En önemli etkenlerden biri ise alerjik bünyesi olan kişilerde arı sokmasının hayatı tehdit edici durumlara yol açmasıdır ve bu durum çok kısa sürede görülebilir.
Alerji durumlarında ciltte yaygın kaşıntılı kızarıklıklar, solunum sıkıntısı, yutma güçlüğü gibi durumlar ile karşılaşılana bilinir.
1- Arı sokmasında su ve sabunla yıkama ve sonrası buz ile soğuk uygulama ciltteki ödemi ve ağrıyı azaltır. Alerjik bünyedeki kişiler ise bu gibi durumlarda derhal hastaneye başvurmalıdır.
2- Arı sokmasında iğnesini bölgede bırakır. Bu nedenle hemen arının iğnesini çıkarmak gerekir. İğneyi çekerek değil, küt kenarlı bir cisimle cildi kazıyarak yapılması önerilir.
3- Isırılan bölge su ve sabunla yıkanır.
4- Buz uygulaması vücudun vereceği alerjik reaksiyonu azaltacaktır. Kişinin dayandığı ölçüde yarım saate kadar buz uygulanabilir.
5- Arının soktuğu bölgeye karbonatlı su sürülebilir.
6- Duruma göre ağrı kesiciler veya antihistaminik türü alerji ilaçları yararlı olabilir.
Dikkat: Çok sayıda arı sokmuşsa, önceden arı sokması sonucu ciddi alerjik reaksiyon olduğu biliniyorsa ağız veya burnun içini arı soktuysa hemen acil servise başvurmak gereklidir.