Arı Sokmasına Ne Yapmalı
Arı sokmalarına uygulanacak tedavi, arının ve hastanın alerjik ciddiyetine bağlı olarak değişiklik göstermektedir.
Genellikle arı sokmalarında tıbbi yardım gerektiren durumlar, kişideki alerjik reaksiyonlara bağlıdır.
Çoğu zaman doğru ilaç seçimleriyle ve zamanında tedavi ile alerjik rahatsızlığın önüne geçmek mümkündür.
Kişinin arılara karşı bir alerjisi yoksa ve arı sokmasının ardından meydana gelen reaksiyonlar alerjiyi işaret etmiyorsa, sıradan böcek sokması durumlarında uygulanacak ilk yardım teknikleri ev koşullarında uygulanabilir. Ziyadesiyle yeterli olacaktır.
Arı sokması: Arının iğnesi ciltte kalmışsa ince uçlu bir cımbız ile çıkarabilirsiniz. Isırılan bölgeye buz kompresi uygulayın. Soğuk hem acı hissini azaltır hem de şişi indirir.
Bilezik, yüzük gibi takıları o bölge şişmeden çıkarmalısınız. Yakmayan bir antiseptikle. iğneyi çıkardığınız yeri temizleyin. Eşek arılarının baş ve boyundan sokması ise daha ciddidir.
Böyle bir durumda doktor kontrolü şarttır. Alerjik bünyelerde yine vakit kaybetmeden bir doktora gidilmelidir.
Arıların bol bulunduğu ortamlarda gene de koruyucu giysiler giymek, böcek kovucu ilaçlar kullanmak mantıklı bir hareket olacaktır kuşkusuz. Her ne kadar alerjiniz olmasa da sizi güçlü bir arının sokmasını istemezsiniz değil mi?
Ancak alerjik bir durum söz konusu değilse ev koşullarında atmanız gereken adımları bilmeniz de hayati önem taşımakta. Bu adımları şu şekilde sıralamak yanlış olmayacaktır:
Arı sokmasında yapılacaklar
- Arının iğnesini derhal çıkarın! Bazı uzmanlar, bu iğnelerin cımbız, bankamatik kartı veya benzeri keskin bir cisim ile çıkarılmasını uygun görmekte.
- Kişiye rahatlama sağlaması açısından buz pansumanı uygulamak mantıklı olacaktır.
- Gerektiği durumlarda 20 dakikada bir buz pansumanı uygulamak hastayı rahatlatacaktır.
- Bir havluya sarılacak buz, cildi buzun keskin soğukluğundan koruyacaktır.
- Bir tişört veya herhangi bir kumaş kullanmak da mantıklı bir çözümdür.
Kaşıntının önüne geçmek için medikal kremler kaşıntının önüne geçebilir. Gerekli durumlarda bir ağrı kesici kullanımı da uygundur.
Sabun ve su yardımıyla iğneli bölge dikkatlice yıkanmalı ve akabinde temizlenen bölgeye antibiyotik bir merhem ince tabaka şeklinde sürülmelidir.
Özellikle kişi, geçmişinde arı sokması vakası yaşadıysa ve şiddetli alerjik reaksiyonlar yaşadığını hatırlıyorsa acilen tıbbi yardım istenmesi şarttır!
Gecenin kör bir saatinde dahi bu tecrübe yaşanırsa en yakın hastanenin acil bölümüne başvurmak gerekir.