Dişte Apse: Diş Apsesi Nasıl Geçer
Diş apsesi demek, dişin ya da çevre dokularının iltihaplanması demektir. Diş apsesinin ortadan kalkması için öncelikli olarak nedenini ortadan kaldırılması gerekmektedir.
Neden, bazen ileri derecede çürük nedeni ile hastalanan pulpa dokusu bazen ise diş eti hastalığıdır. Bu neden ortadan kaldırılmadığı sürece yapılacak hiçbir müdahale tam olarak sonuç vermez. Doktora ulaşılabilecek konumdaysanız hemen diş doktoruna gitmeniz gerekmektedir.
Eğer doktora ulaşamayacak konumdaysanız antibiyotik ve ağrı kesicilerle geçici bir çözüm bulunabilir. Ancak, bu geçici çözümlerden sonra hastanın bütün şikyetleri ortadan kalksa da mutlaka sonrasında bir diş hekimine görülmesi gerekir. Çünkü sebep tamamen ortadan kaldırılmadığı sürece apse mutlaka tekrarlayacaktır.
Antibiyotik ve ağrı kesici alındıktan sonra semptomların biraz azaltılması için dışardan soğuk kompres uygulanması gerekir. Asla sıcak kompres uygulanmamalıdır. Aksi takdirde, hastanın şişliği ve ağrısı artabilir.
Diş etindeki apse nasıl tedavi edilir?
Genellikle diş ve diş eti arasında fizyolojik olarak 05-1 mm arasında bir boşluk bulunur. Bu boşluk güzel temizlenemezse zamanla boşluğun boyutu artabilir. Boşluğa sıkışan gıdalar temizlenemez hale gelir. Temizlenemez hale gelen gıdaların bakteri ile birleşmesi sonucu diş etinde apse oluşur.
Bu apsenin temizlenmesi için öncelikli olarak başlangıçta diş taşı temizliği yapılmalıdır. Sonrasında lazer veya küretaj tedavisi ile diş eti temizlenmelidir.
Bu temizleme işlemi sonrası hastanın bakımı oldukça önemlidir. Hekim bu temizlikleri yaptıktan sonra hastanın da evde çok titiz bir bakım uygulaması gereklidir. Diş iplerini, ara yüz fırçasını ve diş fırçalamasını çok iyi yaptıktan sonra bu apsenin tekrarlanması beklenmez. Ancak, evde yapılan bakım yetersiz gelirse ve hasta titiz bir temizli uygulamazsa apse yenileyebilir.