Miyopluk Nedir, Sebepleri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir
Gözün belli bir mesafeden sonraki nesneleri odaklayamamasına miyopluk denir.
Miyop gözde genelde göz küresinin ön-arka çapı normalden uzundur ve mercek, belli bir sınırın ilerisinde eğriliğini azaltamaz.
Miyopluk kalıtsal fakat çekinik bir göz bozukluğudur. Bu sebeple, miyop olan anne ve babaların çocuklarında her zaman meydana gelmeyebilir.
Fakat anne ve babanın her ikisi de miyopsa, çocukların da miyop olma ihtimali yüksektir. Miyopluk belirtileri genelde altı yaşına doğru kendini gösterir.
Kişi küçük yazıları rahat okur ancak tahtaya yazılanları okuyamaz. Uzağı görmenin gerektiği oyunlardan kaçınır ve arkadaşlarından ayrı durur.
Altı yaşına doğru meydana gelen miyopluk, büyüme dönemi boyunca ilerler ve vücut gelişimiyle beraber durur. Bu miyopluk tipi, gözlükle düzeltilebilir ve genelde başka bir soruna yol açmaz.
Eğer miyop, patolojik sebeplerden kaynaklanıyorsa görme kusuru ilerler, ayrıca ağtabakada bozukluklar ortaya çıkar. Miyopluğun tipi buna ve uygun düzeltici camlar ilk muayenede teşhis edilemeyebilir.
Düzenli ve dikkatli muayenelerle hastalığın gidişi izlenerek kesin teşhis konur ve uygun tedavi uygulanır. Miyop olan hastalar uzaktaki nesneleri bulanık görür.
Mesela sınıfta arka sıralarda oturuyorsa tahtayı zor görür. Televizyona çok yaklaşırlar ve gözlerini kısarak bakarlar. Okuma, örgü ve bilgisayar gibi yakın işlerini rahatça yaparlar.
Kalıtımsal olabilir ve genelde 8-10 yaş civarı meydana gelir. Miyop vücut gelişimine bağlı olarak 20 yaşına kadar değişik oranlarda ilerleyebilir. Daha sonra durur ya da daha yavaş ilerler.
Gözün önden arkaya doğru normalden uzun olduğu durumda ya da kornea veya merceğin kırma gücünün normalden fazla olduğu durumda gelişir.
Bu nedenle resim retina yüzeyinde değil retinanın önünde oluşur. Miyobun, gözleri kullanmak ya da yormakla hiçbir ilgisi yoktur.
Miyop'un en belirgin sebebi kalıtımdır. Miyop bazı göz veya genel rahatsızlıklarla beraber veya onların sonucu olarak ortaya çıkabilir.
Miyop rahatsızlığının en yaygın tedavi şekli gözlük ve kontakt lens kullanımıdır.