Çocuk Felci Nedir, Sebepleri Nelerdir, Çocuk Felci Aşısı
Çocuk felci Polio adı verilen bir virüs tarafından oluşan çok bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır. Sinir sistemine hızla bulaşarak kalıcı felç ve ölüme neden olabilir.
Her yaşta görülme riski olsa da yaygın olarak üç yaş altındaki çocukları etkilemektedir. Polio virüsü insan vücudu dışında uzun süre yaşayamaz ve bu virüsün yok edilmesini sağlayan etkili bir aşı mevcuttur.Bu yüzden tedavi edilebilen bir hastalıktır.
Çocuk felci virüsü ağız yoluyla vücuda girerek barsaklarda üremeye başlar. Hijyen şartları kötü olan çevrelerde, su ve besinlerin kirlendiği ortamlarda yayılır ve kalabalık ortamlarda havada dağılan mikropların solunmasıyla bulaşır.
Hastalığa yakalanan çocuklarda ateş, baş ve ağrıları, bulantı ve kusma gibi belirtiler görülür. Bazı vakalarda hastalık bu belirtilerle sınırlı kalır ve ilerlemez, ancak bazen de kalıcı felçlere sebep olabilir. Çocuğun ayağa kalkamaması veya yürümemesi felçliğin ilk bulgularıdır.
Çoğu zaman felç olan çocuklarda duyu kaybı yaşanmaz. Bacağa ve kola iğne batırıldığında bunu hissedebilirler. Felçle gelişen hastalarda ölüm oranı %2 ila % 20 arasında görülmektedir. Ancak beyindeki solunum merkezi etkilenmişse bu oran % 40'lara kadar çıkar.
Çocuk felci hastalığında en etkili korunma aşıdır. Çocuk felci için kullanılan ağızdan ve iğne ile uygulanan iki farklı aşı türü vardır.
Bu aşılar yoluyla çocuk felci bütün dünyada yok edime noktasına getirilmiştir. Ülkemizde 1998 yılından beri çocuk felci vakasına rastlanmamıştır.
Çocuk felci aşısı ülkemizde 2, 3, 4, 16-24. Aylarda, daha sonra da ilköğretimde bir defa olmak üzere 5 doz şeklinde ağızdan, ücretsiz olarak uygulanmaktadır.
Ağızdan uygulanan aşı canlı virüs içerdiği için nadiren de olsa çocuk felcine benzer başka bir hastalığa neden olabildiği için, iğne ile uygulanan aşıya geçilmesi planlanmakta, tüm dünyada hastalığın ortadan kalktığına karar verilmesiyle birlikte, çocuk felci aşısının tamamen uygulamadan kaldırılması planlanmaktadır.