iyot Eksikliği Bir çok Hastalığa Neden Oluyor
KONYA (İHA) - Konya İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Küçükkendirci, iyot eksikliğinin dünyada korunabilir zeka geriliğinin sık nedenlerinden biri olduğunu ve iyottan yetersiz beslenen çocukların akranlarına göre 13.5 puan zeka kaybına uğradığını belirterek, yeterli iyot alımı için iyotlu tuz kullanılması gerektiğini söyledi.
İyot yetersizliğinin, insan gelişimini olumsuz etkileyen önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu kaydeden İl Sağlık Müdürü Küçükkendirci şunları kaydetti:
"En yıkıcı etkileri, erken gebelik döneminde beyin ve merkezi sinir sisteminin gelişimini bozmasıyla okul çağındaki çocuklarda geri dönüşü mümkün olmayan öğrenme yeteneğinin azaltılmasına neden olur. İyot, insan vücudunda çok az miktarda bulunan, normal büyüme ve gelişme için gerekli bir elementtir. Günlük alınması gereken miktar bir toplu iğne başı kadar azdır. Vücudumuzda başta beyin olmak üzere tüm organların düzenli çalışmasında, büyüme ve gelişmenin tam olmasında, vücudun ısı ve enerjisinin devamı için gerekli olan hormonların yapımında kullanılmaktadır. İyot vücudumuza besinler, su ve deniz ürünlerinin tüketimiyle alınır. Ülkemizde de besinler ve içme suyuyla yeterli iyot alınamamakta, çocuklarımız ve yetişkinlerimiz iyot yetersizliği ve ona bağlı sorunlardan etkilenmektedir. İyot yetersizliği hastalıklarını önlemek için iyot alımını artırmalıyız. Bu nedenle ülkemizde sofralık tuzlar iyottan zenginleştirildi ama kullanımına dikkat etmek gerekiyor. Tuzdaki iyot ısı, ışık ve nemden olumsuz etkilenir. Bunu önlemek için iyotlu tuz renkli, kapaklı bir kapta veya dolap içinde ışık almayacak şekilde saklanmalı, saklandığı yer kuru olmalıdır. Bunun yanı sıra tuz içinde bulunan iyodun yemek pişerken kaybolmaması için yemek ateşten indirildikten sonra veya sofrada yerken ilave edilmelidir."
İyot eksikliğinden kaynaklanan hastalıklarla ilgili bilgi veren Dr. Küçükkendirci, "Anne karnında ve bebeklikte; düşük, ölü doğum, bebek ölümünde artma, zeka geriliği, sağırlık, cüceliğe neden olur. Çocuk ve gençlikte, guatr, büyüme geriliği, zihnin yeterli çalışmaması, öğrenmede güçlük, okul başarısızlığını da etkiler. Yetişkinlerde ise guatr, tiroid beziyle zihnin yeterli çalışmaması, güçsüzlük gibi çeşitli hastalıklara yol açar. İyot eksikliği dünyada korunabilir zeka geriliğinin sık nedenlerinden biridir ve iyottan yetersiz beslenen çocuklar akranlarına göre 13.5 puan zeka kaybına uğrar. Bu nedenle 'iyotlu tuz, akıllı tuz' doğru bir tanımlamadır. Bizler de özellikle kırsalda olmak üzere, toplumun bilinçlendirilerek iyotlu tuz kullanımının artırılması ve uygun koşullarda saklanması, kullanılması konusunda eğitim çalışmalarımıza devam ediyoruz" şeklinde konuştu.