Lösemi Kan Kanseri Nasıl Oluşur ve Nasıl Tedavi Edilir
Lösemi; vücuttaki bütün büyük kemiklerin iç kısmını kaplayan ve kan yapımını sağlayan kemik iliğinde gelişen bir kan hastalığıdır. Halk arasındaki adı kan kanseridir.
Löseminin birçok farklı tipi bulunur. Fakat tüm lösemilerin ortak yönü, vücudu mikroplara karşı savunan lökositlerin (akyuvarlar) aşırı bir şekilde çoğalmasıdır.
Lökositlerin kontrolsüz şekilde çoğalması nedeniyle bunlar vücudu savunamaz hale gelir ve eritrosit (alyuvar) ve trombosit gibi diğer kan hücrelerinin de görevlerini yapamamasına neden olurlar.
Löseminin nedenleri tam olarak nedeni bilinmese de tek yumurta ikizlerinde, Down sendromlu insanlarda, fanconi anemisi olanlarda görülmesi, hastalıkta kalıtımın önemli bir rol oynadığını göstermektedir.
Löseminin belirtileri arasında çabuk yorulma, kanamalar, halsizlik, aşırı kilo kaybı, kemik ağrıları, lenf bezlerinde, karaciğerde ve dalakta büyüme sayılabilir.
Lösemi günümüzde tedavi edilebilen bir hastalıktır. Lösemili çocukların yarısından fazlası tedavi edilebilmektedir.
Çocuklarda kanser türü pek görülmese de; görülen her üç kanserden biri lösemidir ve tedavi edilmediği durumlarda ölüme neden olur.
Löseminin tanısı; yapılan kan sayımı ile akyuvarlarda artışın anormal olup olmadığı kolaylıkla anlaşılır. Ayrıca dokulardan alınan örneklerle daha detaylı incelemeler yapılarak löseminin tipi belirlenebilir.
Lösemi tedavisinin temeli kanser ilaçlarının kullanımıdır. Bu tedavi ile kanserli hücreler azaltılır.
Kanserli hücreleri öldürmek ve çoğalmasını engellemek için hastalıklı dokulara X ışınları uygulanır. Lösemi tedavisi yoğun olarak uygulandığı için hasta oldukça sarsılır.
Lösemili hastalardaki bulantı, kusma, saç dökülmesi ve enfeksiyonlara eğilimin artması gibi şikayetler kemoterapinin yan etkileridir.
Kemoterapiden sonra kemik iliği nakli yapıldığında hastanın iyileşme ihtimali çok yüksektir. Kemik iliği nakli ölümcül ve akut lösemi tiplerine yapılır.
Bu işlem, hastanın yakın akrabalarından alınan kemik iliğinin vücuda şırınga edilmesi ile yapılır.
Nakilde hasta ile kemik iliği bağışlayıcısı arasında kemik iliği hücreleri mutlaka uyuşmalıdır. Günümüzde her 3 lösemili hastadan biri için uygun bir verici bulunmaktadır.