Engellilere yunus balıklı tedavi
Bursa'da zihinsel, bedensel ve ruhsal rahatsızlıkları bulunan hastalar, yunus balıkları ile rehabilite ediliyor. Yunus terapisi, zihinsel, bedensel ve ruhsal rahatsızlıkları bulunan hastaların sağlıklarına tekrar kavuşabilmeleri veya rehabilite edilebilmeleri açısından olumlu sonuçlar alınan bir terapi şekli.
Terapi şeklinde hastayla temas eden Yunus, bir terapist görevini üstleniyor. Terapi çalışmaları ayda 11 ila 14 gün süreli olarak toplam 10 sens olarak uzman fizyoterapist, özel eğitim uzmanı, psikolojik danışman ve uzman görevliler tarafından yapılıyor.
Seanslar öncesinde hastaların her türlü tıbbi tahlillerine ilişkin raporları incelenerek, uygun görülen hastaların terapisine başlanıyor. Terapi sonrasında yeniden şartlandırmaların ve düzeltmelerin son derece olumlu sonuçlarının ortaya çıktığı, özellikle bilinçli algılama yeteneğinde pozitif iyileştirme ve beraberinde hastanın motivasyonunun arttığı bilimsel olarak kanıtlanmış durumda.
Özel Öz Hisar Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Ceosu Adnan Aktaş, kurdukları merkezde örnek olacak rehabilite çalışmaları yaptıklarını belirterek, "Bütün amacımız çocuklarımızın merkezimizde eğlenerek Yunus balakları ile rehabilite edilmesi' dedi.
Fizyoterapis Barbaros Yıldıray ise yunusların beyninde bulunan boş bir odacıkta yüksek titreşimli (ultrasonik) sesler üretmeleri ve bunların insanlar tarafından duyulmasa da insan vücudundan geçerken omurga ve beynin rezonans titreşimine girdiğini ve bunun da sinir ve bağışıklık sistemlerinin daha iyi çalışmasını sağladığını aktardı.
Yunus balıklarının zihinsel, bedensel ve ruhsal rahatsızlığı olan hastaların iyileşmesinde büyük bir katkıları olduğunun bilimsel olarak kanıtlandığını belirten Yıldıray, özellikle çocuklarda olmak üzere bu tür hastaların iyileşmesinde yüzde 50-60 seviyede yunusların etkili olduğunu söyledi.
Merkezde bulunan Ada ve Doğa isimli iki sevimli yunus balığı tarafından rehabilite edilen hastalarda büyük bir ilerleme kaydedildiği belirtilirken, aileleri ise çocuklarında bu eğitime başlandıktan sonra gözle görülür bir düzelme kaydedildiği ifade edildi.
Havuza giren zihinsel ve bedensel engelli çocuklar Fizyoterapis Barbaros Yıldıray eşliğinde yunus balıkları ile yüzdü. Taze balık verilen sevimli yunuslar Ada ve Doğa çocukları eğlendirebilmek ve gelişimlerine katkıda bulunabilmek için ellerinden gelen bütün sevimliliklerini sergiledi. Yunusların kuyruğuna sarılarak yüzen çocuklar, büyük bir sevinç yaşayarak doya doya eğlendi.