Halüsinasyon Hastalığı
Halüsinasyon 5 duyu organımızdan birisiyle gerçekte olmayan bir şeyi algıladığımızı sandığımız yanılgıdır. Ruh hastalıklarında çok sık karşılaşılan bir durumdur. 5 duyunun da halüsinasyonu olabilir.
Halüsinasyonlarda kişi, kendinde bir hastalık olduğunu bilmeyerek, gördükleri, işittikleri ve hissettiklerine tam olarak inanır.
Gözlerinde bozukluk olan kişide görülen ya da migrende görülen ışık parıltıları halüsinasyon içine dahil edilemez.
Bunlarda hasta olayın sebebini bilmektedir. Hasta düşüncelerinin bir başkası tarafından biliniyormuş hissine kapılması, yabancı fikirlerin kafasına direkt olarak sokulduğunu sanma gibi çeşitli ruhsal halüsinasyonlar da vardır.
Dış uyarıcıların yokluğunda yaşanan halüsinasyonlar, düşüncelerden değil de, gerçek mekandan kaynaklanıyormuş gibi yaşanır, canlıdır, somuttur ve inandırıcıdır, bilinçli maniplasyona açık değildir.
Halüsinasyonların, yanılmalar ile karıştırılmaması gerekir. Yanılmalar, gerçek bir uyarıcının yanlış algılanması nedeniyle veya yanlış yorumlanmasından kaynaklanır.
Ayrıca rüya görmede uykuya dalarken veya uyanırken hissedilen algı yanılmalarıyla da karıştırılmamalıdır.
Bazı insanlar hasta oldukları için sanrı görürler. Hastalığa göre farklı duyu organları etkilenir. Görülebilen sanrılar, organik hastalıklara göre meydana gelebilirler. Mesela felç, göz hastalıkları ve beyin tümörü gibi.
Uyuşturucu bağımlıları da sıklıkla halüsinasyon görürler. Alkolikler beyaz fare, Extacy gibi sentetik uyuşturucu bağımlıları da ürkütücü ve tuhaf olaylar görürler. Seslerin duyulduğu sanrılar genellikle şizofreni gibi ruhsal hastalıklarla ilgilidir.
İnsanlar hiç var olmadıkları halde tuhaf sesler de duyabilir. Doktorlar kulakta uzun süre kaybolmayan bu seslere halüsinasyon değil kulak çınlaması tanısı koyarlar.
Kulak çınlaması bazı durumlarda çok şiddetli olabilir. Kişi uyumak için yatağa giriyor, hiçbir yerde ses olmamasına rağmen kulağında mesela davullar çalıyor ve bir türlü susmak bilmiyor.
Araştırmacılar günden güne ilerleyen kulak çınlaması hastalığından ruhsal ve bedensel gerilimlerin sorumlu olduğunu buldular. Mesela okulda veya işyerinde yaşanan stres bile kulak çınlamasına neden olabiliyor. Fakat kulak çınlamasının henüz etkili bir tedavisi yoktur.