Alkali Diyeti Nedir ve Nasıl Yapılır
Alkali diyet, bir dengeleme diyetidir. Ama adında diyet olduğu için zayıflatacak diye bir şart söz konusu değildir. Alkali diyette amaç, vücutta alkali yapan yiyecekleri arttırmak, asit yapan yiyecekleri azaltmaktır. Alkali ve asit oranını dengelemeyi amaçlar.
Öncelikle şunu kavramak gerekir; bugüne kadar bize önerilen besinler acaba neden önemlidir? Su içmek neden iyidir? Meyveler, baharatlar, yağlar, et ürünleri neden tüketilmelidir? Tam karşıt olarak; neden kızartma yemek zararlıdır? Unlu mamulleri fazla tüketmek, alkol kullanmak neden uygun değildir?
Tüm bu yiyeceklerin ve içeceklerin, insan vücudundaki alkali-asit dengesini değiştirdiği için dengeli bir şekilde tüketilmesi gerekir.
Faydalı dediğimiz yiyecekler vücuttaki alkali oranını arttırırken, zararlı dediklerimiz de buna karşılık olarak asit oranını arttırır.
Sağlıklı olmadığını bildiğimiz bu besinlerin vücutta yaratacağı asit problemini azaltmak için mutlaka onlarla beraber alkali yaptığını bildiğimiz besinleri de tüketmeliyiz.
Böylece o besinlerden daha az zarar görürüz. Et veya başka bir hayvansal ürün yemek istiyorsak, onun yanında sebze salatası tüketmeliyiz.
Et ve benzeri hayvansal gıdaların vücuda zararını en aza indirmek için beraberinde o yemeğin 3 katı kadar sebze yemeliyiz.
Kolesterol, ürik asit yükselmesi gibi zararları bu şekilde ortadan kaldırabiliriz.
Alkali beslenme en sürdürülebilir beslenme türüdür. Zaten sağlığı koruma amaçlı olduğu için diyet olarak algılanmaması gerekir. Normalde yediğimizden biraz daha fazla yememiz gerekebilir.
Bu şu demek; alışkanlıklarımız içerisinde vücudumuza asit kattığını bildiğimiz ve öğrendiğimiz hazır gıdaları, işlenmiş etleri, şekerlemeleri, kolalı içecekleri ve alkolü azalttıkça onların yerine sebzeleri, sebze yemeklerini, sebze salatasını, sebze suyunu, baharatları, tohumları, ceviz ve badem gibi kuruyemişleri ve balığı koydukça, aslında alkali beslenmeye başlamış oluyoruz. Pratik olarak her öğünde şöyle bir oranlama yapabiliriz; vücudumuzun dengesini sağlamak için öğünlerimizin yüzde 30'u asitlendirici, yüzde 70'i alkali yiyeceklerden oluşmalıdır.
Gün boyunca bol miktarda su içilmelidir. Hamur işi, tatlı gibi besinler yeniyorsa yanında mutlaka sebze de tüketilmelidir. Mantık olarak her öğünde çiğ sebzelerden oluşan salata yiyebiliyorsak, alkali diyet için iyi bir yol kat etmiş oluruz.
Temel sorun olarak akşam yemeğini çok hafif tutmak gerekir. Ne kadar az yenirse yensin akşam öğünü en çok asitlendiren öğündür. Vücudun hormonal sistemi devamlı çalıştığı için ağır bir akşam yemeği insanlar için çok uygun değildir.
Akşam yemeğini ne kadar hafif yersek, gün boyunca işlenmiş gıdaları ne kadar az tüketirsek, ne kadar çok sebze, baharat, meyve, tohum ve iyi yağları tüketirsek, o kadar alkali oluruz. Yani günlük olarak onlardan almadıysak, mutlaka almaya özen göstermeliyiz.
Alkali diyeti zayıflamak isteyenler için pek fazla önerilen bir diyet değildir ancak vücuttaki dengeyi kurabilmek adına herkes tarafından uygulanabilir. Ciddi sağlık sorunları için en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir.
yüksek tansiyonum var ne yapmalıyım